Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині, попри заборону влади, вшановували бійців УНР


Відновлення хреста і вшанування пам’яті бійців УНР у Дніпропетровську, 9 травня 2011 року
Відновлення хреста і вшанування пам’яті бійців УНР у Дніпропетровську, 9 травня 2011 року

Дніпропетровськ – У завішаному червоними стягами Дніпропетровську патріотичні сили вшанували пам’ять вояків УНР, загиблих на території краю під час визвольних змагань 1918–19 років. Панахиду і відновлення пам’ятного хреста на місці поховання провели попри відсутність дозволу від влади. Цього ж дня хрест пам’яті жертв радянського тоталітаризму відновили в передмісті Дніпропетровська.

Понад сотня представників проукраїнських громадських організацій та партійних осередків зібралася під синьо-жовтим прапором у центрі Дніпропетровська. Біля могили бійців армії УНР з куреня полковника Самокиша вони провели жалобну панахиду і встановили хрест.

Це вже другий пам’ятний знак, який активісти ставлять на цьому місці. Попередній невідомі знищили чотири місяці тому.

Нинішня акція не була санкціонована владою. У виконкомі Дніпропетровської міськради в організаторів відмовились прийняти заявку на проведення, пояснивши, що вона суперечить постанові міськвиконкому «Про порядок проведення масових заходів». Між тим активісти заявили, що вважають відмову необґрунтованою і що релігійна церемонія – панахида біля могили – не є масовим заходом і може бути проведена без попередження.

Що ж до пам’ятного знаку, на встановлення якого не було згоди, учасники акції кажуть: дозвіл сподіваються отримати незабаром.

«Це чи не єдине поховання в Дніпропетровській області, яке відоме, і було б доречно там встановити камінь чи пам’ятник на честь воїнів, які боролись за незалежність України. Ми поставили хрест, освятили і сподіваємось, що його не будуть займати. Надалі я звернусь до народних депутатів-нашоукраїнців, щоб вони зробили відповідний запит і пам’ятник все ж був встановлений. Це наша держава, це наша історія», – сказав Радіо Свобода керівник об’єднання політичних сил «Демократична Дніпропетровщина» Віктор Гноєвий.

Хто охоронятиме пам’ятні хрести?

Напередодні заходу на могилі бійців УНР організатори отримали письмове застереження з Жовтневого райвідділу міліції: правоохоронці нагадали про відповідальність за самочинне встановлення меморіальних форм. Проте в головному управлінні МВС України в області Радіо Свобода пояснили: суворе покарання за подібні дії навряд чи буде, але й нести відповідальність за збереження незаконно встановленого пам’ятного знаку міліція не зобов’язана.

«На цій площі й раніше встановлювали знаки, потім вони кудись зникали, були якісь заяви. Але всі подібні знаки встановлюються за рішенням місцевої влади. Я не думаю, що якщо вони щось встановили, то це якесь серйозне порушення, але все це має вирішуватись із місцевою владою і встановлюватись згідно із законом», – сказав Радіо Свобода керівник Центру зв’язків з громадськістю ГУ МВС України в Дніпропетровській області Олексій Щербатов.

Цього ж дня хрест пам’яті жертв радянського тоталітаризму відновили і в передмісті Дніпропетровська – містечку Підгородньому. Історія з ним схожа на дніпропетровську: пам’ятний знак встановили наприкінці квітня, однак в одну ніч його зняли і викрали невідомі вандали. Винних так і не знайшли, розповів Радіо Свобода один із ініціаторів встановлення Олександр Бердо.

«Ви знаєте, це сумно, це страшно. Ніхто не кинувся, як зобов’язує посада, розшукувати вандалів. Цим людям, цим «хатоскрайченкам» все одно», – обурюється активіст.

За місцями відновлених пам’ятних знаків наразі спостерігають активісти. Вони кажуть, що не дозволять вандалам знову підняти руку на хрести. У випадку ж нового руйнування пам’ятників їх обіцяють відновлювати ще раз і ще раз.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG