Доступність посилання

ТОП новини

Українці готові виступити проти влади «олігархів» (європейська преса)


Прага – Експерти інформують на сторінках впливових видань, що очікують у липні зростання експорту зерна з України через порти Чорного моря. Оглядачі також попереджають, що Україна готується до масштабних виступів народу проти бездіяльної влади Президента Януковича та його «олігархів». Українець Іван (Джон) Дем’янюк є, на думку світових експертів із проблем злочинів нацизму, «найменшою із малих риб» нацизму, хоча вирок суд Мюнхена у його справі може спричинити ще одну хвилю судових процесів над нацистськими злочинцями.

Впливова «Файненшел Таймз» опублікувала оцінки американського уряду, зокрема, Міністерства сільського господарства США, про те, що зернові експортери Росія, Україна і Казахстан можуть подвоїти вивіз зерна на світові ринки через Чорне море і довести його у цілому з липня цього року до 26 мільйонів тонн. Ці країни повертаються до глобального ринку зерна після експортних обмежень, накладених урядами внаслідок минулорічної рекордної посухи в зернових районах. Але деякі аналітики, як зауважує «Файненшел Таймз», назвали ці прогнози Міністерства сільського господарства США надмірно оптимістичними. Експерти зі США очікують, наприклад, що Україна збільшить із липня 2011 року свій зерновий експорт із понад 3 до понад 8 мільйонів тонн. Російські ж експерти вважають, що ще рано оцінювати можливі скасування обмежень на експерт зерна у тій же Росії, бо багато буде залежати від прогнозів на урожай 2011–2012 року. Із липня 2011 року очікується падіння зернових цін на світових біржах у середньому від 4 до 8 відсотків.

Тетяна Івженко цитує на сторінках московської «Нєзавісімой газети» експертів, котрі не виключають масових виступів українців проти влади Президента Януковича вже наприкінці цього тижня, з призначеним на суботу активістами «антиподаткового Майдану» – «Днем Гніву» українців проти нинішньої влади. Новий соціальний рух «Спільна справа», який очолює один із лідерів «антиподаткового Майдану» Олександр Данилюк, назвав одну з головних цілей цих виступів – «припинення псевдореформ Януковича-Азарова і подальшої узурпації влади та повернення громадянам права на демократичні і регулярні вибори». Данилюк прогнозує, що українці вийдуть на потужні масові протести для «відновлення конституційного ладу в Україні». Пізніше до цієї акції приєднаються підприємці України. «Нєзавісімая газета» також оприлюднює викладки соціологів, за якими до 80 відсотків громадян готові підтримувати антиурядові протести. Зростання цін на харчі, комунальні послуги, несвоєчасні виплати зарплат, відсутність або загроза втрати роботи, надзвичайно висока корупція, порушення громадянських прав і свобод – все це посилює всенародний гнів в Україні. Особливо люті українців на владу «олігархів» і те, що за рік збідніння людей виросло утричі число мільярдерів. Усе менше і менше людей готові терпіти погіршення життя на тлі порожніх обіцянок влади про реформи, зауважують експерти, яких цитує московське видання.

Суд у німецькому Мюнхені у четвер визнав Івана (Джона) Дем’янюка винним у смерті понад 28 тисяч євреїв в 1943 році у таборі нацистів у польському Собіборі. На Дем’янюка очікує 5 років ув’язнення. Але захист українця, як інформує агентство «Ройтерз», збирається подавати апеляцію, бо вважає, що за відсутності живих свідків злочину Дем’янюка головний доказ його вини у суді – нацистський аусвайс – був підроблений спецслужбами СРСР.

Британська «Ґардіан» цитує відомих експертів зі злочинів нацизму, котрі вважають, що Іван Дем’янюк є одним із найдрібніших представників нацистських служб, котрі будь-коли поставали перед судом у Німеччині. Адвокат українця Ульріх Буш наголосив у суді Мюнхена, що такі високі німецькі нацистські чини, як, наприклад, начальник нацистського табору Травніки в Польщі, де, ймовірно, Дем’янюк проходив вишкіл на охоронця, були свого часу виправдані німецькими судами. «Ґардіан» також цитує відомого адвоката родин тих, хто загинули в Собіборі, Корнеліуса Нестлера, котрий не виключає, що вирок Дем’янюкові «може призвести до хвилі нових подібних судових слухань у Німеччині».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG