Доступність посилання

ТОП новини

Празький книжковий ярмарок – без української книжки


Прага – У Празі відкрився «Світ книги» – 17-й міжнародний книжковий ярмарок, найбільший у центральній і східній Європі. Чеське щорічне свято книги – це не тільки презентація видавців і видавництв, але передусім свято літератури, письменників і читачів. Однак серед багатьох сотень видавництв з усього світу у Празі не знайшлось місця для української книжки.

Те, що Прага стала важливим центром книговидання, книжкової культури в Європі, не випадковість. Традиція друкованої книжки, мистецтва книги має тут давнє коріння, і, що особливо важливо, підтримується державою.

Протягом року в Чехії відбуваються сотні акцій, які привертають увагу чехів до книжки, наприклад, фестиваль дитячої книги у місті Ліберець. А громадські канали чеського телебачення щоденно готують програми, які розповідають про нові книжки. Загальнодержавні конкурси на найкращого читача, бібліотеку, найкращу книжку, видавця, художника-ілюстратора – все разом створило в Чехії дуже сприятливий клімат для того, щоб можна було зарахувати чехів до нації, що найбільше читає у Європі.

Через те приїхати до Праги, щоб представити тут національну книжку, престижно. Цього року цією можливістю скористалось 320 видавництв із 47 країн світу.

Як і щороку, чеські господарі визначають головного запрошеного гостя. Цього разу ним стала Саудівська Аравія, арабська книжка в цілому. Свій книжковий кіоск на ярмарку гості з далекої країни відкрили на найвищому державному рівні, а відвідувачі ярмарку чи не вперше можуть познайомитися з працівниками саудівських бібліотек, видавцями і художниками книжки.

Україна празьким книжковим ярмарком не цікавиться

Празький книжковий ярмарок і цього року відкрився без української книжки. Про це Радіо Свобода повідомила директор «Світу книги» Яна Халупова.

«Гадаю, що учасниками ярмарку нашого масштабу, який показує стан книжкової справи у кожному окремому регіоні, переважно стають країни, в яких видавничу справу підтримує держава. Можу констатувати, що бажання держав представити свою національну книжку в Празі постійно зростає. Наприклад, цього року ми вперше показуємо книги із Саудівської Аравії. Серед інших можу назвати Францію, Марокко, Ірак, Португалію, Росію, Китай, Словаччину. Та, на жаль, Україна у нас уже довго не виставлялася. Може, причина цього у концепції державної політики, пріоритетів, підтримки видавничої справи. Не знаю, може, є якісь інші причини», – каже вона.

Організатори шкодують, що Україна вже довший час не виявляє жодного інтересу до празького ярмарку «Світ книги».
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG