Доступність посилання

ТОП новини

Шпигунський скандал із чехами: захист безпеки чи ляпас Євросоюзові?


Київ – Депортація з України двох чеських дипломатів є радше політичним кроком Києва. На цьому сходяться як посадовці у Чехії, так і більшість експертів. Позиція української сторони незмінна: чехів оголосили персонами нон-грата з «міркувань безпеки». Як цей скандал вплине на подальшу євроінтеграцію України та українсько-чеську співпрацю? Думки експертів із цього приводу різняться: одні вважають, що це ніяк не вплине на становище України серед європейських держав, інші зауважують, що шпигунські скандали з країнами ЄС мають ті держави, які не мають наміру туди вступати.

Двоє представників чеського дипкорпусу визнані персонами нон-грата і депортовані з України. Голова прес-служби СБУ Марина Остапенко пояснює це надмірним інтересом чехів до українських військових розробок, серед інших і таких, що становлять державну таємницю.

«Чеські розвідники від своїх інформаторів намагалися отримати інформацію щодо співробітництва України з іноземними партнерами у військовій сфері», – заявила Остапенко напередодні.

Між тим, у Міністерстві закордонних справ Чехії припускають, що Україна виступила ініціатором шпигунського скандалу з іншою метою.

«Чеська Республіка не має спеціальної заяви щодо цієї справи. Міністр (Карел Шварценберґ) висловився стосовно цього так, що існує обґрунтована підозра, що в цьому випадку не йдеться про шпигунство, а про розплату за надання притулку колишньому українському міністрові Богданові Данилишину», – зауважив речник МЗС Чехії Віт Коларж.

Зазвичай іноземних агентів висилають без скандалу – експерт-міжнародник

На користь версії «розплата за Данилишина» свідчить, зокрема, збіг дипломатичного скандалу і нещодавньої презентації у Празі громадської ініціативи «Українська європейська перспектива», яку очолив Богдан Данилишин, каже науковий директор інституту Євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. Водночас, експерт не виключає, що чеські дипломати могли й справді працювати на розвідку, адже, за його словами, агенти розвідки працюють практично у кожному посольстві.

«Висилка таких дипломатів відбувається лише в екстраординарних випадках, коли вони переходять певну межу. І більше того, висилка таких дипломатів не відбувається публічно, – каже Олександр Сушко. – Саме форма подачі згаданого сюжету, перетворення його з повсякденної роботи спецслужб у міжнародний скандал такого типу якраз свідчить про те, що це не просто «шпигунський сюжет».

Чи вплинуть «чеські шпигуни» на українську євроінтеграцію ?

Олександр Сушко вважає, що дипломатичний скандал із країною ЄС може негативно вплинути на подальшу євроінтеграцію України. Йому опонує директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. На думку політолога, цей скандал не матиме для України радикальних наслідків, оскільки, зокрема, економічні зв’язки між Україною та Чехією незначні.

«Українське керівництво вважає, що головне – це відносини з Німеччиною, Францією, Брюсселем, Сполученими Штатами Америки. А Чехія у свідомості нинішнього керівництва – периферійна держава», – каже Карасьов.

За інформацією джерел Радіо Свобода, нині Міністерство закордонних справ Чехії може оприлюднити відповідь на дії української сторони.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG