Доступність посилання

ТОП новини

Секретар Донецької міськради намагався викупити компромат на себе


Донецьк – Секретар Донецької міськради Микола Левченко намагався викупити авторські права на фільм «Інший Челсі», героєм якого він є. Про це Радіо Свобода розповів режисер фільму Якоб Пройсс. Робота німецького документаліста викликала великий суспільний резонанс, через що фільм «Інший Челсі» в Україні офіційно демонструється вже вдруге. Стрічка розповідає про донецький футбол, життя простих уболівальників, що різко контрастує з життям донецького чиновника Миколи Левченка. Чи призведе скандал до відставки секретаря міськради?

Фільм «Інший Челсі» цими вихідними в Донецьку знову зібрав повні зали. Показати картину німецького режисера Якоба Пройсса вдруге спонукало велике суспільне обговорення проблем, показаних у стрічці. Документаліст розповідає про події 2009 року, коли донецький «Шахтар» виграв Кубок УЄФА. «Інший Челсі» показує декілька днів із життя звичайних людей – працівників шахти «Путилівська» і футбольних уболівальників, які сварять владу та кримінал, що панує в країні. В об’єктив Пройсса потрапив також секретар Донецької міськради Микола Левченко, що дозволив режисерові провести разом із собою декілька днів. Після того, як фільм змонтували, Левченко зажадав перекупити права на стрічку, розповів Якоб Пройсс.

«Він, Левченко, спочатку був достатньо відкритий, він думав, що це супер – німецький режисер, і буде такий фільм. Потім коли він почув, що це про футбольний клуб «Шахтар», він подумав: «А, це ще краще», – зауважує німецький режисер. – І тільки пізніше він став хвилюватись, як усе це буде виглядати. Він прилетів у Берлін, подивився фільм і засмутився, тому що у фільмі є контраст. На наступний день він хотів купити права, він радився з адвокатом».

За подвійні стандарти в Німеччині зняли б із посади

«Коля», як просто називає Левченка Пройсс, уболіває за донецький «Шахтар» не через любов до футболу, а задля свого іміджу перед керівництвом міста і президентом клубу Ринатом Ахметовим. Він розповідає про свій бізнес і будівництво нового розкішного будинку. Це сильно контрастує з іміджем, який Левченко намагається створити собі в Донецьку.

Як вважає режисер Якоб Пройсс, у Німеччині після подібної стрічки чиновника зняли б з посади. Втім, секретар Донецької міськради у відставку не збирається.

«Я ще раз повторюю – я не бачу жодного приводу говорити сьогодні про відставку. Я був чесним і відвертим, якщо чесність та відвертість перешкода працювати далі – … До того, як стати секретарем міськради, я доволі успішно займався бізнесом, і я непогано заробив, чим не соромлюсь користуватись і сьогодні», – сказав Микола Левченко.

На екрані Левченко відверто говорить: хто в Україні програє майбутні президентські вибори (події відбуваються навесні 2009 року), той і сяде у тюрму. Режисера дивує такожставлення до кримінальної влади простих людей: як зізнається у фільмі один із шахтарів, він голосуватиме за Януковича, принаймні тому, що той «керував криміналом». Об’єднує цих людей футбол – «Шахтар», інший «Челсі».

«Мій фільм показує, що футбол як спорт не такий важливий. Цей феномен у вас – Ринат Ахметов, такий заможний чоловік, який дружить із Януковичем-Президентом і з Колесніковим. Таке, на мій погляд, у світі дуже рідко знайдеться. Є якісь паралелі, але рідко буває такий зв’язок тісний», – зауважив Якоб Пройсс.

Переглянути фільм «Інший Челсі» – європейський погляд на Україну і Донецьк – у Києві можна буде у вівторок, 17 травня в Будинку кіно, о 18:30.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG