Доступність посилання

ТОП новини

Американський рок-співак Боб Ділан святкує 70-ліття


Щойно на початку квітня Боб Ділан виступив із концертом у Пекіні
Щойно на початку квітня Боб Ділан виступив із концертом у Пекіні

Київ – Американський співак та музикант Боб Ділан, який сьогодні святкує 70-річний ювілей, – другий після «Beatles» за впливовістю в історії рок-музики за рейтингом журналу «Rolling Stone». Багато його пісень свого часу стали своєрідними гімнами громадянських та антивоєнних рухів у США. Боб Ділан співає й досі, взимку 2009 року він випустив свій черговий, 34-й студійний альбом.

Хоч американська рок-ікона Боб Ділан (справжнє ім’я Роберт Аллен Циммерман) і народився у 1941 році у містечку Дулут у штаті Міннесота, він має й коріння з України. Його дідусь та бабуся по батьковій лінії, вихідці з Одеси, на початку минулого століття були змушені покинути українські землі через єврейські погроми в тодішній Російській імперії.

Вже у 1960-х роках музика Боба Ділана не лише завоювала популярність, але й почала впливати на інших виконавців. Більше того, його композиції набули особливої актуальності серед громадських активістів – учасників антивоєнних рухів у Сполучених Штатах, а також рухів за права людини та расове рівноправ’я.

Ділан навчив музикантів писати тексти – Вакарчук

У 2008 році лірику Боба Ділана відзначило і журі Пулітцерівської премії: він отримав нагороду «за видатний вплив на популярну музику та американську культуру» та «за ліричні композиції виняткової поетичної сили».

Лірику Боба Ділана відзначають і українські музиканти. Лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук у коментарі для Радіо Свобода наголошує, що, на його думку, головна заслуга Боба Ділана полягає саме в тому, що він навчив музикантів писати тексти.

«Зрештою, він навчив весь світ слухати тексти. До нього в популярних піснях текст був швидше доповненням до гарної мелодії та просто набором слів, який запам’ятовується. Після появи Боба Ділана музиканти задумалися над тим, що через музику – через гітару, через спів – можна передавати думки, можна навіть робити певні соціальні експерименти. Відомо також, що учасники гурту «Бітлз» після знайомства з Бобом Діланом почали звертати особливу увагу на свої тексти, особливо Джон Леннон», – зазначив він.

«Я багато слухав його акустичної музики, а також музики, яку він створив у другій половині 60-х, коли пішов на співпрацю з рок-групою. Відверто кажучи, мені у його піснях подобається не стільки музика, скільки настрій. Це найголовніше», – додав Святослав Вакарчук.

Боб Ділан нині пише мемуари

Попри поважний вік, нині Боб Ділан у своїй творчій діяльності активний не менше, ніж багато років тому. За підрахунками музичних оглядачів, він досі встигає давати до 150 концертів на рік. Боб Ділан також зайнятий написанням мемуарів та виставкою власних картин.

Лідер гурту «НеДіля» Едуард Приступа у коментарі для Радіо Свобода припускає, що така активність Боба Ділана вмотивована не страхом покидати сцену, а тим, що музикантові поки ще є що сказати. «За кордоном підхід до цього трохи інший, ніж у пострадянських країнах. Більшість відомих виконавців на сцені не тому, що їм важливо бути на публіці чи важлива слава і гроші. Переважно такі люди, як Боб Ділан, як Майкл Джексон чи Барі Вайт, співають до останнього, тому що їм завжди є що сказати і вони цим живуть», – вважає він.

Ювілей Боба Ділана у різних країнах світу його прихильники відзначатимуть вечірками, де сучасні гурти та виконавці переспівуватимуть пісні з усіх його 34 альбомів. Таких переспівів, до речі, нині вже більше 30 тисяч, причому не лише англійською, але й багатьма іншими мовами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG