Доступність посилання

ТОП новини

Гаряча п’ятниця у Варшаві: 20 президентів з Європи, «плюс» Обама


Варшава – Президенти 20 європейських країн, у тому числі України, беруть участь у 17-му центральноєвропейському саміті. Почесний гість варшавської зустрічі у верхах – президент США Барак Обама. Сьогодні президенти розмовляли про те, як передати центральноєвропейський досвід демократичних перетворень державам Північної Африки, Близького Сходу, а також країнам, які є безпосередніми сусідами ЄС. Новиною першого дня варшавського саміту стало повідомлення польського президента Броніслава Коморовського про те, що наступний центральноєвропейський саміт відбудеться у Києві.

Уперше на саміт президентів центральноєвропейських країн прибуло аж 20 президентів. І вперше участь у його роботі бере президент США.

Польські політики та експерти кажуть, що велике зацікавлення варшавським самітом свідчить про посилення ролі Польщі в Європі, а також про те, що США переглянули свою політику щодо центральноєвропейського регіону. Мовляв, після тимчасового зменшення інтересу Америка знову починає активно цікавитися цією частиною Європи. За словами Анджея Галицького, голови комісії закордонних справ польського Сейму, варшавський саміт за участю Барака Обами – це важливий трансатлантичний діалог. Політик вважає, що адміністрація американського президента не обійшла увагою нову розстановку сил на європейському континенті.

«Цей регіон змінився на 180 градусів, тут відбулися якісні зміни, – каже Галицький. – Я думаю, що участь Обами у цьому саміті свідчить про розуміння ситуації. Голос Центральної Європи – це голос, який визначає напрямок розвитку всієї Європи».

ЄС розширюватиметься у київському напрямі?

Про значення «другої легені Європи», тобто її центрально-східної частини, говорив на відкритті саміту президент Польщі Броніслав Коморовський.

Звертаючись до запрошених президентів, Коморовський наголошував на тому, що центральноєвропейські держави відчули себе у повній безпеці щойно після того, як стали членами НАТО та ЄС.

«Фундаментальне значення мав процес розширення Євросоюзу, проте етап асоціації з ЄС також був вагомим, як і низка допоміжних заходів. Це дуже важливо, оскільки деякі держави нашого регіону лише перебувають на цьому етапі, вони на тій самій дорозі», – заявив Коморовський.

Підсумовуючи сьогоднішні пленарні засідання, президент Польщі повідомив, що учасники саміту висловили переконання про необхідність подальшого розширення Європейського Союзу. Вектори такого розширення повинні бути спрямовані на країни колишньої Югославії та східних сусідів Європейського Союзу.

Президент Польщі натякає, що одним із найважливіших учасників цього процесу повинна стати Україна. Броніслав Коморовський повідомив важливу новину про те, що наступний центральноєвропейський саміт через рік відбудеться у Києві. Польський президент наголошує: «Це важливо з точки зору європейських прагнень України, а також, зважаючи на польські намагання допомогти Україні у здійсненні цієї мети, яку доводиться реалізовувати у складних умовах».

Про Тимошенко, якщо й говоритимуть, то в кулуарах

Як повідомив на прес-конференції Броніслав Коморовський, у нього запланована двостороння зустріч із президентом України Віктором Януковичем. Польський президент уникнув відповіді на запитанння журналістів про те, чи під час цієї зустрічі йтиметься про затримання українськими правоохоронцями Юлії Тимошенко.

Натомість щасливий господар наступного центральноєвропейського саміту Віктор Янукович у своєму виступі перед журналістами пояснив, чим зумовлені «різні оцінки», що даються сьогодні Україні. Різні підходи, вважає він, викликані тим, що країна стала на шлях реформ.

Польський політолог Анджей Шептицький каже, що Броніслав Коморовський не відповів на запитання про Юлію Тимошенко, оскільки це не відповідає ані тактичним, ані стратегічним цілям офіційної Варшави. Мовляв, організатори саміту й без того опинилися в незручній ситуації, оскільки від участі у цьому форумі відмовилися Сербія та Румунія. Ці країни бойкотували варшавський саміт, оскільки на нього запросили президента невизнаної Белградом і Бухарестом Республіки Косово. Тож польський президент не хотів ще більше затьмарювати «атмосферу успіху» публічними висловлюваннями про внутрішні українські справи. Натомість, вважає Шептицький, питання затримання Юлії Тимошенко може виникнути під час неофіційних розмов, що відбуваються на саміті.

Поляки розмовлятимуть з Обамою про газ і літаки

Барак Обама

Президент Барак Обама, який до Польщі прибув у п’ятницю ввечері, в суботу розмовлятиме з польським президентом Броніславом Комoровським та прем’єр-міністром Дональдом Туском. Під час цих розмов йтиметься про розміщення у Польщі постійної бази військово-повітряних сил США, зокрема літаків F-16.

Керівники Польщі та США говоритимуть також про підтримку, яку США можуть надати Польщі у розробці родовищ сланцевого газу. Варшава побоююється, що Франція та Німеччина можуть заблокувати видобування сланцевого газу на території ЄС. Останнім часом польські політики у своїх виступах неодноразово говорили про західноєвропейське лобі, яке не хоче, щоб у Європі з'явилося альтернативне джерело енергії. Таким чином, переговори на найвищому рівні про ймовірну польсько-американську співпрацю у розробці польських газових родовищ можуть стати важливим для Західної Європи сигналом про серйозність цих намірів.

Утім, пересічних поляків найбільше цікавить питання, чи вдасться Варшаві й Вашингтону домовитися про скасування візового режиму для поляків, які подорожують до США. Польща в односторонньому порядку скасувала візовий режим зі США ще 20 років тому, однак дотепер не дочекалася аналогічної відповіді з боку Америки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG