Доступність посилання

ТОП новини

Меджліс обурений інформаційною кампанією проти кримських мусульман


Сімферополь – Служба безпеки України має виявити джерела неправдивої інформації, що спричинили антикримськотатарську та антиісламську інформаційну кампанію як в закордонних, так і в українських засобах масової інформації. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив один із лідерів Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Днями деякі британські, чеські, російські та українські видання без посилань на джерела повідомили, що група ісламістів в Совєтському районі Криму з релігійних мотивів убила 19-річну дівчину, бо та, мовляв, не дотримувалася норм шаріату.

Протягом останніх кількох днів у низці мас-медіа з’явилася інформація про те, що в Криму прихильники радикальної течії ісламу вбили 19-річну студентку технікуму. Мовляв, вона не дотримувалася норм шаріату, коли взяла участь у конкурсі краси, а тому дівчину забили камінням до смерті. Про це, зокрема, посилаючись на дані слідства, повідомив інтернет-сайт ТСН телеканалу «1+1». Із повідомлення випливає, що ймовірно, злочинців було троє, але затриманий один з них – 16-літній Білял – етнічний росіянин. Він був навернений в іслам кримськотатарською родиною і перебував під щільним впливом кримських ваххабітів.

У кримській міліції цю інформацію одразу ж спростували. «Убивство дівчини, що сталося в Совєтському районі Криму не має під собою міжрелігійного, міжнаціонального чи якогось міжетнічного підґрунтя. Затримано хлопця, якого обґрунтовано підозрюють у здійсненні цього злочину, і в рамках порушеної кримінальної справи проводяться всі необхідні слідчі дії», – сказала Радіо Свобода керівник Відділу зв’язків із громадськістю Головного управління МВС України в Криму Ольга Кондрашова.

Начальник кримської міліції Сергій Резніков у вівторок на прес-конференції заявив, що це «стандартний кримінальний злочин без релігійних мотивів». За попередніми даними слідства, підозрюваний юнак убив свою однокурсницю Катерину або з корисливих, або із сексуальних мотивів – спершу задушив, а потім ударив по голові каменем.

Українське суспільство не готове до подібних провокацій?

Один із керівників Меджлісу, депутат кримського парламенту Рефат Чубаров заявив, що поширення таких неправдивих повідомлень загрожує міжрелігійному миру і політичній стабільності в Криму.

«Це виглядає просто як інформаційна диверсія, – наголошує він. – Виходячи з того, що останніми днями цю інформацію поширюють дуже багато ЗМІ, то я вимагаю, щоб СБУ провело розслідування, звідки у цієї інформаційної «качки» ростуть ноги».

Експерти звертають увагу, що деякі російські мас-медіа отримали цю інформацію від депутата Бахчисарайської міськради, член Ради козачих отаманів Криму Сергія Юрченка, який раніше також стверджував, що саме ісламісти торік убили в Джанкої 5-річного хлопчика, а в Бахчисарайському районі – 16-річну дівчину, що потім правоохоронці спростували.

Директор київського Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос сказав Радіо Свобода, що сам факт поширення цієї інформації від проросійських козаків, уже ставить під сумнів її достовірність.

«Останнім часом дійсно почастішали випадки, коли радикальні проросійські націоналістичні групи, у цьому випадку «нео-казакі» активно використовують жупел ісламістів для мобілізації своїх прихильників і формування образу ворога з кримських татар», – зазначив Ігор Семиволос, який вважає, що українське суспільство виявилося не готовим до подібних інформаційних провокацій.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG