Доступність посилання

ТОП новини

«Свята ватра»: «співочі шахтарі» підкорили Європу


Київ – У ці дні, естонський музичний гурт з українською назвою «Свята ватра» відзначає п’ятиріччя. Група підкорила європейську публіку щирістю і сучасною обробкою народної пісні. А на день народження музиканти отримали подарунки: спеціальну премію Європейського фонду культури та диплом київського міжнародного кінофестивалю «Літопис». Самі ж учасники «Святої ватри» називають себе «співочими шахтарями» і мріють записати естонські та українські народні пісні в акустиці шахти.

Із рок-обробки української народної пісні «Зілля зелененьке» розпочалося життя групи «Свята ватра». Її засновник – український музикант Руслан Трочинський, який, закохавшись в естонську дівчину, переїхав на її батьківщину. Але жити без народної пісні України не зміг, зізнається Трочинський.

«Коли я опинився в іншій країні, для мене залишилися дуже важливі традиції, які я бережу у серці. Наша група робить проект, в якому я розповідаю про українську культуру для учнів у школах, – каже він. – Ми з гуртом два роки назад їздили у Карпати у фольклорну експедицію і відзняли фільм, який так і називається «Свята ватра». З цим фільмом ми цього року будемо представляти Естонію у Польщі та Росії».

Чому гурт естонські та шведські музичні критики назвали «співочими шахтарями»? Як пояснив Руслан Трочинський, він народився на Донбасі у родині гірника. А акордеоніст «Святої ватри» Куно Малва походить із маленького шахтарського містечка в Естонії, і вважає працю гірників однією з найважливіших професій у світі.

Менеджер групи Террі Трочинськи каже, що «Святу ватру» з однаковою приязню сприймають у різних європейських країнах: адже народна пісня, навіть осучаснена, залишається джерелом пізнання культури того чи іншого народу.

«Спочатку, звичайно, наші люди здивувались, як то може українець грати естонську музику. А естонські хлопці – співати українських пісень. А потім така музична веселка усім сподобалась! Тому що це вже не суто українська або суто естонська музика, а сучасна музика – світова!» – наголошує Террі Трочинськи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG