Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація із проявами радикалізму в Україні погіршилася – експерт


Київ – Ситуація із проявами радикалізму та нетерпимості в Україні погіршилася. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. За його словами, найгіршою ситуація зараз є у Криму та східних регіонах. Утім, каже експерт, проблеми є і у Львові.

Протидія проявам радикалізму та нетерпимості є одним із головних питань, які обговорюватимуть сьогодні під час засідання Ради регіонів при Президентові у Ялті. Проте, на думку Ігоря Семиволоса, це є просто демонстрацією і ніяких конкретних результатів воно не дасть.

– Наскільки серйозною є зараз ситуація щодо проявів радикалізму та нетерпимості в Україні?

– Ситуація погіршилася. Це погіршення відбувається не тільки через економічну ситуацію. Проблема у тому, що є певна поведінка, як сигнал населенню. Якщо політична поведінка правлячого класу спирається на зневажання законів, нехтування моральних принципів, на готовність переступити через закон, то ці сигнали, які подаються правлячим класом, так чи інакше поширюються у суспільстві.

– У якому регіоні України ситуація є найгіршою?

– Нетолерантна поведінка, неготовність толерантно сприймати іншу точку зору, неготовність толерантно реагувати на інших і швидкий перехід до насильства – ця ситуація, в першу чергу, характерна для Криму і для східного регіону. Щодо Львова, то там також є сили, які працюють у такій же тональності.

– Що сьогодні робить влада, щоб врегулювати ситуацію?

– Демонстративні речі, як от це засідання. Але це засідання нічого не дасть окрім, у кращому випадку, збурення повітря. На засіданні вони можуть говорити про необхідність зменшення ксенофобії, але при тому їхні засоби масової інформації чи ЗМІ, які підтримують Партію регіонів, поширюють, зокрема, у Криму, ксенофобську інформацію. Нічого не робиться правоохоронними органами, і не застосовується закон по відношенню до сил, які поширюють не просто ксенофобські заклики, а які застосовують насильство по відношенню до інших етнічних групу у тому ж Криму, і ці групи дотичні до Партії регіонів. То про що можна говорити.

– Яких заходів варто було б вжити?

– Змінити цей політичний клас, і змінювати його доти, доки новий політичний клас не буде дотримуватися своїх обіцянок і угод.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG