Доступність посилання

ТОП новини

Обмежена відкритість влади


Дніпропетровськ – У Дніпропетровську розгорівся скандал. Опозиція заявила, що у міському бюджеті Дніпропетровська виділено понад 2 млн грн на інформатизацію міської ради. Між тим на офіційному сайті органу влади від початку року виклали тільки одне рішення виконкому і жодного розпорядження міського голови. Куди йдуть гроші, виділені на інформування громадян, і чи не задорого обходиться платникам податків «відкритість» влади?

Офіційний сайт Дніпропетровської міськради – це інформаційний майданчик, де можна знайти новини, контакти співробітників, графік прийому, дізнатись про тендери та аукціони тощо. Проте із сотень рішень міської ради та її виконавчих органів, заявляють в опозиції, на сайті оприлюднюють одиниці.

Обурює, каже депутат міськради, член комісії з питань депутатської етики, законності та зв'язків з громадськістю Сергій Жуков, що нинішнього року на Програму інформатизації міськради з бюджету виділили майже 2,3 мільйона гривень. Але більшість резонансних рішень влади, як і раніше, на сайті не з’являється.

«Проаналізувати сайт міськради і облради – і видно різницю. На обласному завжди є рішення, а на міському – ні. Останнім часом, правда, почали викладати рішення сесій, але розпоряджень мера і виконкому нема. При цьому величезні кошти виділяються на інформатизацію міськради. Куди йдуть ці кошти, з’ясувати так і не вдалось. Дніпропетровська міська рада є закритим закладом для громадян», – сказав Радіо Свобода депутат опозиційної фракції Сергій Жуков.

Не дають інформації – пиши до прокуратури

Разом з опозицією обурюються й активісти громадських організацій. Правозахисник, координатор громадської організації «ГРАД» Василь Сухов розповів, що з 9-го травня, після того, як в Україні набув чинності Закон «Про доступ до публічної інформації», об’єднання подало кілька інформаційних запитів до міськради, зокрема, щодо створення Муніципальної гвардії та комунальних тарифів.

П’ятиденний термін, передбачений законом, давно минув, відповідей немає. Відтак активісти подали скаргу до обласної прокуратури, повідомив Василь Сухов.

«Що робити громадянам і громадським організаціям, якщо влада не надає інформацію, згідно із законодавством? Перше – це звернутись до прокуратури, потім, якщо є можливість, провести прес-конференцію і розповісти, хто не надає інформацію. Можна також поскаржитись вищому органу влади», – сказав у коментарі для Радіо Свобода Василь Сухов.

Інтернет-портал міськради допрацьовують

У Дніпропетровській міській раді звинувачення в закритості категорично відкидають. Начальник управління внутрішньої політики Володимир Михайлишин пояснив Радіо Свобода: з відповідями на інформаційні запити справді бувають проблеми, але винятково технічні – із канцелярії до певного фахівця запит іде іноді кілька днів.

Що ж до інтернет-порталу, то Володимир Михайлишин зауважує: його робота забезпечується силами лише одного спеціаліста. Гроші ж, виділені на інформатизацію мськради, підуть не на підтримку сайту, а на модернізацію внутрішньої комп’ютерної мережі, закупівлю обладнання і програмного забезпечення тощо.

«Ці кошти не стосуються офіційного сайту. Проте сьогодні ми проводимо системну роботу для збільшення можливостей офіційного інтернет-ресурсу. Ми створюємо субдомени – спеціалізовані сторінки, зокрема, для розміщення офіційних рішень та розпоряджень. Єдине – нам не виділили коштів для розширення апаратної частини інтернет-порталу. А вони потрібні, адже обладнання швидко зношується», – зазначив посадовець.

У міській раді обіцяють, що вже із наступного тижня на сайті запрацюють нові розділи й інформації стане більше.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG