Доступність посилання

ТОП новини

Українці між Заходом і Сходом очима французького фотомитця


Фото Кирила Горішнього. Гірник Паша
Фото Кирила Горішнього. Гірник Паша

Львів – Французький фотомитець Кирило Горішній зруйнував свої стереотипи про Східну Україну після відвідин Донецька, Луганська, Краснодону. Захід і Схід України очима європейця представлені на фотовиставці у Львові «Українці між Заходом і Сходом».

Львів, Донецьк, Краснодон, Луганськ, Київ, Космач, Львів географія світлин митця Кирила Горішнього.

На одній фотографії усміхається ветеран Червоної Армії, а поруч на світлині дуже характерний воїн УПА. Обидва сиві чоловіки, кожен з яких воював за свою правду в роки Другої світової війни. Дівчинка Ксеня, вихованка Краснодонського сиротинця, і гуцулята з Верховини у колі великої родини за цимбалами.

Зі світлин Кирила Горішнього дивляться обличчя спрацьованих східняків і західняків, замислений уже покійний письменник Юрко Покальчук, гуцулка на тлі своєї жовто-зеленої хати та один із найзаможніших українців Віктор Пінчук.

«Я виріс у Франції, в діаспорі, мав романтичні погляди про Україну: козаки, вареники, гопак. Мав інше бачення України, про Західну і Східну, говорить Кирило Горішній. Мені розповідали, що на Сході живуть одні шахтарі і бандити. Але я вирішив сам поїхати і все побачити на власні очі, як там живуть люди, що думають».

Стереотипи можна подолати спілкуванням і мандрівками

Поет Юрко Покальчук

Французький митець був найбільше вражений індустріальними краєвидами Донбасу, а з іншого боку країни зеленим багатством Карпат. «Східняки», зазначає Кирило Горішній, надалі мислять стереотипами про галичан, мовляв, тут мешкають «бандерівці» і «фашисти». Тим часом «західняки» вважають мешканців Сходу радянськими людьми, які не ідентифікують себе українцями.

Щоб позбутись цих стереотипів, людям потрібно просто більше спілкуватись і мандрувати Україною, переконаний митець. «Я просто відкрив для себе цікаві місця, в тому числі й Краснодон, де мешкають дуже привітні люди, і вони себе так само визначають українцями. Правда, не бережуть свої традиції, так як це є на Західній Україні. Мені сподобалась атмосфера, і я зумів подолати свої стереотипи про схід України», зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода митець.

Українські гірники знають, що їх забувають

На одній зі світлин французького митця луганський гірник, втомлений важкою працею. Українські шахтарі знають, що десь у Європі їхні колеги живуть у належних умовах, зазначив Кирило Горішній, і усвідомлюють, що за їхню ризикову роботу у копальнях до них ставляться в Україні зневажливо.

До слова, дідусь митця, українець, був колись шахтарем. На Луганщині з 77 шахт безперебійно працюють лише 4 копальні. «Я відчував, що люди знають, що їх забувають. Умови роботи на копальнях дуже важкі, і шахти не є модерними», каже Кирило Горішній.

Французький фотомитець 10 років мешкає в Україні. Його приваблює пострадянський простір своєю складністю і різноманіттям, особистостями та атмосферою. Світлини Кирила Горішнього дуже характерні. Він уміє впіймати камерою непросте радянське минуле і складний перехідний період України.

Щоб зрозуміти Україну, її потрібно любити, наголошує французький митець. А українське походження йому лише допомагає збагнути українську душу і реалії України.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG