Доступність посилання

ТОП новини

Чехія допомагає розвивати туризм у Криму


Сімферополь – У Бахчисараї тепер у туристів поменшає проблем. За сприяння уряду Чеської Республіки і проекту ЛІНК, який фінансується Агенцією міжнародного розвитку США, тут одним з перших у Криму відкрився Туристично-інформаційний центр. Його мета – підняти рівень туристичного сервісу до європейських стандартів.

Новий Туристично-інформаційний центр у Бахчисараї розташований в дуже зручному місці – якраз навпроти Ханського палацу. Тут працює кілька фахівців, які безкоштовно порадять туристу, де знайти хороший готель, де можна якісно поїсти, розкажуть і покажуть дорогу до відомих бахчисарайських природних та історичних пам’яток.

Тут же встановлений інформаційний термінал, де теж вказано майже все, що зацікавить туриста в Бахчисараї. А поруч з центром – різнокольорові стрілочки промаркованих туристичних маршрутів. Все це зроблено на кошти донорів – уряду Чеської Республіки і проекту ЛІНК, що фінансується Агенцією міжнародного розвитку США.

Перший заступник міністра закордонних справ Чеської Республіки Їржі Шнайдер маркує туристичний маршрут
На церемонію відкриття Туристично-інформаційного центру Бахчисарая прибув перший заступник міністра закордонних справ Чеської Республіки Їржі Шнайдер, який разом з лідером Меджлісу Мустафою Джемілевим, чеськими та американськими дипломатами і представниками влади Бахчисарая і Криму першим наніс маркування одного з маршрутів, що веде до печерного міста Чуфут-Кале.

На запитання журналіста Радіо Свобода, чому маленька Чехія допомагає Україні, Їржі Шнайдер відповів, що велич країни визначається «не кількістю населення, а за тим, скільки є людей, які готові щось робити для суспільства». За його словами, Чеська Республіка має великий досвід і традиції розвитку туристичної сфери. Як і Україна, вона зацікавлена у покращенні туристичного сервісу. У Чехії є багато людей та організацій, які готові поділитися таким досвідом, зазначив чеський урядовець – тож це вже не перший випадок, коли офіційна Прага підтримує розвиток туристичної сфери в Україні.

Їржі Шнайдер та Ельміра Аблялімова
Їржі Шнайдер також додав, що в Бахчисараї чехи знайшли багато ініціативних людей, які хочуть працювати для суспільства. Однією з них чеський урядовець назвав Ельміру Аблялімову, яка очолила новостворений Туристично-інформаційний центр. Вона розповіла Радіо Свобода, що досі Бахчисарай і Бахчисарайський район сприймали як промисловий і сільськогосподарський регіон. «Але все ж туризм для нас є найбільш пріоритетною галуззю, яку треба розвивати. Туризм не просто пасивний, а активний – велосипедний, гірський, сільський, зелений, екстремальний», – вважає Ельміра Аблялімова. Вона припустила, що з часом рівень туристичного сервісу в Бахчисараї сягне європейських стандартів.

Східноєвропейські сусіди України найкраще розуміють її проблеми – Джемілєв

Під час відкриття Туристично-інформаційного центру у Бахчисараї
А от голова Меджлісу Мустафа Джемілєв зазначив, що саме східноєвропейські сусіди України найбільше розуміють її проблеми: «Дуже символічно, що цей центр відкривається саме в давній столиці держави кримських татар – Бахчисараї. Туристів, особливо, з-за кордону найбільше приваблює національний колорит. Було б добре, щоб усі європейські країни, члени Євросоюзу проявили б таке ж бажання і старання, як маленька Чехія», – висловив побажання лідер Меджлісу.

За попередніми даними, до підтримки розвитку туризму в Бахчисарайському регіоні має намір долучитися і Польща. До речі, найбільше європейських туристів сюди приїжджає саме з цієї країни. Чи не тому на відкритті Туристично-інформаційного центру Бахчисарая був присутній і генеральний консул Польщі в Севастополі Вєслав Мазур.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG