Доступність посилання

ТОП новини

Розділяй і владарюй! Хто зацікавлений у земельному конфлікті в Донецьку


Донецьк – Протест донеччан проти будівництва в центрі Донецька на місці готелю «Дружба» міг бути мирним. Бійка жителів із людьми, які ставили огорожу для корпорації «МАКО», що належить синові Віктора Януковича, була спланованою провокацією. Про це Радіо Свобода заявила голова громадської організації «Спілка будівельників Донбасу» Наталія Кашкевич. За її словами, використовуючи конфлікт і необізнаність городян, донецькі чиновники намагаються приховати порушення земельного законодавства в місті. Донецька влада порушення законів наразі не бачить.

Донецька влада застосувала принцип «розділяй і владарюй», зіштовхнувши людей і представників забудовника, говорить голова громадської організації «Спілка будівельників Донбасу» Наталія Кашкевич. На відео з конфлікту, де невідомі хлопці минулого тижня побили жителів будинку на вулиці Університетська 48-а, коли ті намагались захистити земельну ділянку біля свого будинку від огородження, голова організації «Спілка будівельників Донбасу» впізнала професійних провокаторів.

«Люди знали, чекали, коли почнеться будівництво, люди відразу підійшли (це були немешканці) з камерою. Це непросто. Це провокація конфлікту. Якщо подивитись на спілкування з міліцією, то чітко видно, що ініціатором є Костянтин Лавров, громадська організація ОПОРА, – розповідає Кашкевич. – У нас були матеріали, де зафіксовано як Костянтин Лавров та інші громадські діячі, що працюють на користь ОДА, використовували людей, організовували мітинги».

Нині Костянтин Лавров очолює організацію «Громадянська сила». Він допомагає жителям захищати свої права у конфлікті проти забудовника. Лавров спростовує закиди про причетність до роздування конфлікту.

«Якщо вона каже, що це була провокація, то всі мають знати про цю провокацію, і діяти в одному напрямку. Але як можна про це стверджувати, якщо є постраждалі? Хіба жителі були зацікавлені постраждати?» – каже Лавров.

Донецька міліція тим часом ще минулого тижня заявила, що один із найактивніших ініціаторів конфлікту, який «провокував мешканців», не живе у довколишніх будинках і навіть у цьому районі.

Довести правоту людей, що відкрито конфліктували через територію, яку офіційно орендувала приватна компанія, буде важко, говорить Наталія Кашкевич, і це, на її думку, мета провокаторів. Уже тиждень минув від моменту конфлікту, а міліція й досі не визначила, хто це були – невідомі хлопці спортивного вигляду, – що били жителів, які подали з цього приводу 8 заяв. Одна із них, Віталіна Копилова, сказала Радіо Свобода, що підбурював «бійців» представник забудовника.

«Чоловік у бежевих штанах і сірій сорочці, що керував «бійцями», він казав: «Цього треба прибрати», – пригадала Копилова.

Ані мешканці, ані забудовник не винні

Донеччани вже подали позов проти Донецької міської ради. Тільки, як вважає Наталія Кашкевич, їм не вдасться оскаржити дії влади, адже чиновники цілком законно відвели для «МАКО» землю під існуючою будівлею готелю «Дружба». Якби всі будинки в Донецьку мали прибудинкову територію, то не було б подібних конфліктів, говорить голова «Спілка будівельників Донбасу» Наталія Кашкевич.

«Треба розібратись, хто винен у провокуванні конфлікту із забудовником, а винна місцева влада. Вона не виділяє прибудинкових територій, забудовник на це не може вплинути. Люди не можуть вплинути на комунальні підприємства, які не виділяють прибудинкових територій. У той же час місцева влада виділяє земельні ділянки забудовникам, які й гадки не мають, які там проблеми поруч», – стверджує експерт.

Донецький мер Олександр Лук’янченко запевнив, що влада стежить, щоб ніхто не порушував закону.

«Поки що все зроблено законно. А цей конфлікт – питання тієї ситуації, яка склалася в житлово-комунальному господарстві і паразитизм усіх сил суспільства, коли ми починаємо боротись за свої права, коли щось трапляється», – сказав мер.

На даний момент компанія сина Президента України «МАКО» вже зруйнувала старий донецький готель і незабаром обіцяє розпочати масштабне будівництво висотного будинку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG