Доступність посилання

ТОП новини

Туризм по-українськи


Зона відпочинку в Єгипті
Зона відпочинку в Єгипті

Ціни на туристичні путівки цього року зросли на 10-15%. Йдеться про такі найпопулярніші напрямки, як Туреччина та Болгарія. Дорожчим відпочинок став і в українському Криму. Натомість вартість путівок до Іспанії чи Греції лишилася на минулорічному рівні, і подекуди навіть знизилася.

За словами голови Української асоціації туроператорів Ігоря Голубахи, цього року найбільш популярним туристичним напрямком серед українців є Туреччина. Багато туристів зараз відмовилися їхати до Єгипту, зазначає Голубаха, і більшість із низ переорієнтувалися на Туреччину. Це і є головною причиною зростання вартості путівок.

Що ж стосується, скажімо, Греції, яка наразі переживає економічну скруту, то ця країна намагається повернути втрачених туристів, тому і не підвищує вартості путівок, зазначає Ігор Голубаха. «Посольство Греції в Україні дуже приязно ставиться до туристів, які відправляються для виїзду в Грецію», – наголосив він.

В Криму чекають близько шести мільйонів туристів

Популярним серед українців цього року є і кримський напрямок. Ігор Голуба пояснює це зниженням рівня життя у країні. Їдуть сюди і громадяни Росії. Попри дощовий початок літа, у Криму туристів побільшало. Днями тут навіть урочисто зустріли першого цього року мільйонного туриста, повідомляє кримський кореспондент Радіо Свобода.

Мільйонним туристом, який прибув цього року до Криму стала ціла родина з Москви. Марія і Максим Дєдови з дітьми Ярославою та Олександром. Вони прилетіли до Міжнародному аеропорту «Сімферополь» 21 червня і тут їх вже чекали кримські урядовці, які подарували ювілейним гостям 2 квитки на літак, путівку до ялтинського п’ятизіркового готелю на двох та екскурсію в екзотичні Червоні печери на 5 осіб.

Марія Дєдова сказала журналістам, що шокована такою увагою і обов’язково приїде до Криму ще раз восени. «Хочемо відпочити, насолодитися природою Криму, яку я дуже люблю. Чесно кажучи, у вас тут дуже цікаво. Востаннє тут я була 10 років тому», – сказала вона.

Туристів в автономії підраховують за спеціальною методикою Академії природоохорони і курортного будівництва, зважаючи на пасажиропотік. Цього року в Криму чекають близько шести мільйонів туристів. Кримські урядовці кажуть, що зростання кількості туристів у автономії було прогнозоване, адже цього року в уряді розробили і реалізовують спеціальну тактику просування кримських курортів за кордоном, зокрема, в Росії. Міністерство курортів і туризму Криму активізувало співробітництво з об'єктами розміщення, бізнес-асоціаціями і розширило участь у міжнародних виставках, збільшило кошти на рекламу у ЗМІ.

Експерти визнають, що це дає результат, однак, якщо не звертати уваги на покращення інфраструктури і підвищення рівня обслуговування туристів, то таке зростання їхньої кількості буде тимчасовим.

Вибирати відпочинок слід не за фотографіями, а за відгуками

Киянин Дмитро їхав відпочивати у Туреччину у п’ятизірковий готель. Проте, якість кімнати у яку їх посилили, за його словами зовсім не відповідала цьому статусу.

«Нас поселили у номер з виходом на будівельний майданчик. Він був дуже прокурений. Там просто не можна було перебувати, – розповідає Дмитро. – Кондиціонер був укритий пліснявою. Було видно, що у цьому номері ремонт не робився кілька років. Усі спроби змінити номер закінчувалися відповіддю, що немає вільних номерів. Ми приїхали на 7 днів, а нас обіцяли переселити за 3-4 дні. Але, через 4 дні, коли у вас залишається 2 дні до завершення відпустки, вам новий номер уже і не дуже потрібен».

На думку Дмитра проблема полягає у тому, що більшість туристичних фірм не знають, куди вони відправляють своїх клієнтів, оскільки вони просто купують путівки у туроператора, а потім перепродують їх кінцевим споживачам. Відтак, бажаючим поїхати на курорт Дмитро радить вибирати не за фотографіями, які показують туристичні агенти, а за відгуками знайомих.

Найбільше проблем – у договорах

Але найбільше проблем для українських туристів містися у договорах. Це засвідчують результати дослідження, проведеного тижневиком коментарі та юридичною компанією «Moris group». У них часто містяться прямі порушення Закону «Про туризм» та міжнародних договорів, які підписувала Україна. За словами керуючого партнера «Moris group» Андрія Романчука, це спостерігається в усіх провідних туристичних компаній, які діють на українському ринку.

«Ви приходите, підписуєте договір, у договорі ціни немає, і ця ціна, як правило, описується перед самою поїздкою. Це грубе порушення, і такий договір можна вважати неукладеним. Найбільшою проблемою, яку ми вбачаємо в даній ситуації , є право туроператора чи турагентства самостійно змінювати певні умови договору. Власне передбачає це право, наприклад, передати туриста комусь іншому, своє право яке він оплатив», – зауважив Андрій Романчук.

Краще перестрахуватися

Щоб убезпечити себе від невдалого відпочинку фахівці радять, насамперед, уважно читати умови договору із туристичною фірмою, а також не користуватися послугами невідомих фірм, розповідає голова Української асоціації туроператорів Ігор Голубаха.

«Потрібно звертатись до тих фірм, які Ви знаєте, які Вам рекомендують Ваші друзі. Які мають певну репутацію, – наголошує Ігор Голубаха. – На жаль, сьогодні відмінена ліцензія на турагентську діяльність – кожна юридична особа може займатися продажем послуг юридичних, туроператора. Я би рекомендував туристам заключаючи договори з агентством, запитувати і цікавитися поїздкою, в якого туроператора вони купляють».

Ще одним способом захисту від неякісного відпочинку, каже Ігор Голубаха, є страхування відповідальності страхової компанії перед клієнтом. Зараз страхові компанії надають такі послуги. Але, зрозуміло, що вартість відпочинку в такому випадку буде вищою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG