Доступність посилання

ТОП новини

Американці відзначають День Незалежності


Нью-Йорк – Сполучені Штати відзначають День Незалежності – найбільше національне свято в американському календарі. 235 років тому, 4 липня 1776 року, 13 американських штатів, що повстали проти британської корони, проголосили незалежність.

Вся Америка сьогодні вивісила державні прапори. Ані Білий Дім, ані Конгрес не закликають американців підкреслювати свою лояльність, вивішуючи прапор. Одначе, за усталеною традицією, не лише на фасадах офіційних установ, а й на кожному будиночку, на кожній крамниці, на ліхтарних стовпах, буквально повсюди майоріють зірково-смугасті прапори.

235 років тому, 4 липня 1776 року, 13 американських штатів-колонії, що повстали проти британської корони, проголосили незалежність. Того дня Другий Континентальний конгрес оприлюднив Декларацію незалежності, де, зокрема, проголошується, що «всі люди створені рівними, що Творець наділив їх невід’ємними правами, з-поміж яких є право на життя, свободу і прагнення щастя».

Отож, американці святкують 4 липня річницю Декларації.

Святкують власну незалежність без гучних промов і урочистих засідань, без демонстрацій і військових парадів, що їх взагалі в Америці не дуже полюбляють. Із урочистостей треба відзначити приведення до присяги у Нью-Йорку великої групи іммігрантів, які стали американськими громадянами. Ще один святковий захід – традиційний вечірній салют. А так просто збираються люди по дворах і подвір’ях, смажать шашлики, що їх називають дивним словом барбекю, грають у бейсбол, причому не лише на стадіонах, а й на подвір’ях, на лісових галявинах і на пляжах.

Святкові змагання

Найвідоміше серед інших змагань жодного стосунку до спорту не має: це чемпіонат з поїдання сосисок «hot-dogs» у нью-йоркському районі Бруклін у містечку розваг Коні-Айленд.

Чому це змагання проводять саме у День Незалежності? – обурюється Френк Дефорд, спортивний коментатор телемережі CBS. «Чому ця демонстрація обжерливості набула всеамериканської популярності у день, коли ми святкуємо нашу святу свободу?... Чи вам відомо, що їдоків, які змагаються за так званий Міжнародний чемпіонський гірчичний пояс, називають «гастроатлетами»?

Триденний святковий вікенд мільйони американців використовують для подорожей, і Американська автомобільна асоціація, як вона це щороку робить, попереджає про несумісність алкоголю і водіння авта.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG