Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровщина приваблює нелегальних іммігрантів з Азії


Дніпропетровськ – Як свідчать дані ООН, потік нелегалів до України за останнє десятиліття збільшився приблизно в 20 разів. Організація вважає, що зараз в країні проживають близько 7 мільйонів нелегальних мігрантів. Нелегалів із Азії все більше приваблює Дніпропетровщина. З початку року їх виявили понад півтори сотні, торік – на кілька десятків осіб менше. Основна маса нелегально прибулих – із Узбекистану. Вони здебільшого працюють на ринках, живуть в антисанітарних умовах – по кілька родин у тісному приміщенні. Між тим спеціальних центрів для нелегалів в області досі немає. До відправлення додому затриманих доводиться утримувати аж у Чернігові.

Немолоде подружжя прибуло до Дніпропетровська з Узбекистану. Працюють на одному з ринків. Обоє мають прострочені документи для перебування в Україні.

«Ми обоє працюємо двірниками. Живемо тут вже другий місяць», – розповідають чоловік і жінка.

Таких, як ця узбецька родина, за неофіційними даними, у Дніпропетровську не один десяток. Тільки з початку нинішнього року міграційні служби виявили і затримали 158 нелегальних мігрантів. Чотири десятки з них відправили на батьківщину під конвоєм.

Більшість перебувала в Україні після закінчення тримісячного строку первинної реєстрації, бо не мала коштів на виїзд або не хотіла повертатись через економічні негаразди на батьківщині. Частину нелегалів виявили у студентському середовищі: відраховані з вишів, вони переховувались у співвітчизників, які живуть в Україні легально.

Головне заняття – торгівля

Заробляють на життя нелегали у Дніпропетровську в основному торгівлею, розповідає заступник начальника відділу з питань громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб Дніпропетровського міського управління ГУ МВС України в Дніпропетровській області, майор міліції Наталя Мельниченко.

Заступник начальника відділу з питань громадянства міського управління ГУМВС України в Дніпропетровській області, майор міліції Наталя Мельниченко
«Потягом «Ташкент-Харків» привозить дуже багато громадян Узбекистану. Вони закуповують на харківському ринку Барабашова товари, одяг і роз’їжджаються по всій Україні», – зауважує Мельниченко.

Щоб відправити у примусовому порядку одного нелегального мігранта додому, міграційні служби витрачають кілька сотень доларів. В країни Азії нелегалів часто повертають літаком.

Між тим у Дніпропетровській області досі немає жодного пункту тимчасового перебування для нелегальних іммігрантів, повідомила Радіо Свобода майор міліції Наталя Мельниченко.

«Вивозимо до Чернігова, там є пункт тимчасового перебування мігрантів. Звичайно, це незручно. Далеко і довго», – зазначила правоохоронець.

Хто порахує нелегальних мігрантів?

Нелегальна міграція – проблема, позбутись якої важко, кажуть правоохоронці. Вистежити іноземця з простроченими чи з фальшивими документами неможливо, тим більше, коли він переховується.

Стежити за нелегальними міграційними процесами взагалі в Україні складно. Орган, який би спеціально займався такими спостереженнями, наразі відсутній, зазначають у Головному управлінні статистики в Дніпропетровській області.

Начальник відділу статистики населення Любов Ходова
«Ми реєструємо тільки ті випадки міграції, які безпосередньо впливають на чисельність населення, тобто статистика населення займається тільки такою міграцією. Отже це набагато менший міграційний потік від реального», – повідомила начальник відділу статистики населення Любов Ходова.

За даними міграційних служб, нелегально жити на Дніпропетровщині намагаються переважно мешканці країн пострадянського простору – Молдови, Узбекистану, Таджикистану, Вірменії, Азербайджану, Грузії, Росії.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG