Доступність посилання

ТОП новини

«Дорогий автоімпорт» у серпні може стати ще дорожчим – на 40%


Київ – На 40% можуть подорожчати імпортні автомобілі в Україні вже з наступного місяця, заявляють у Всеукраїнській асоціації автомобільних імпортерів і дилерів. Українські автовиробники запропонували на 4 роки накласти спеціальне ввізне мито на іномарки або встановити мізерні квоти (три автомобілі на рік для автоімпорту з Узбекистану вже встановлено). Автопромисловці України впевнені, що це дозволить національним товаровиробникам відновити позиції на внутрішньому ринку. Тим часом в асоціації імпортерів заявляють, що такі заходи зашкодять громадянам України, іміджу держави та самим автоскладальникам.

Автомобілі іноземного виробництва можуть подорожчати на 40% за рахунок спеціального ввізного мита, яке встановлює Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі. Наразі вона проводить аналіз ринку імпортних автомобілів. Розслідування триває, підтвердив Радіо Свобода Олександр Мангул, директор департаменту торговельного захисту Міністерства економіки. Якщо комісія з’ясує, що імпорт наносив шкоду національному товаровиробнику, то застосування запобіжних заходів можливе, сказав він.

«За результатами розслідування може бути ухвалене рішення про застосування, в тому числі шляхом встановлення спеціального мита. А з 16 серпня – це вони відрахували 45 днів з початку розслідування – це можуть бути попередні заходи, які встановлюються терміном на 6 місяців. Так, може бути. Це норми закону. Але навіть якщо комісія встановлює спеціальне мито – його розраховують. А щоб його розрахувати, потрібно мати інформацію по імпорту, інформацію по собівартості внутрішнього виробництва, тобто купа показників, на базі яких можна це розрахувати. А так сказати, що буде мито 40% – це несерйозно», – поінформував Олександр Мангул.

Проте генеральний директор Всеукраїнська асоціація автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко говорить, що 40 % – це не порожні слова, а підрахунки. «Коли аналогічне розслідування проходило проти російських автомобілів, мито було встановлено 31,7%. Але на суму мита у нас додається ще й ПДВ. Якщо 31,7 помножити на 0,2 – це ще близько 7%. Крім того, береться на акциз. Загалом виходить близько 40%. Я роблю висновки з досвіду аналогічних розслідувань, які проводились у 2002 році», – каже він.

Суворіші заходи для імпортерів ініціював «Укравтопром»

Саме Асоціація автовиробників України «Укравтопром» звернулася до уряду з пропозицією суворіших заходів для імпортерів. Ініціювати початок спеціального розслідування змусив значний розрив між імпортом та власним виробництвом, і, як наслідок – стрімке падіння продажів на внутрішньому ринку. Це призвело до різкого скорочення обсягів виробництва, чисельності працюючих та значного погіршення фінансово-економічного стану підприємств. Головна мета – захист внутрішнього ринку від імпортних автомобілів, зазначає прес-секретар «Укравтопрому» Марія Мудренко.

«Йдеться про імпорт більшості легкових машин з об’ємом двигуна від 1 до 2,2 л., незалежно від країни походження. Таких в Україні більше іноземних. Таким чином ми очікуємо, що нам вдасться зберегти власні автомобільні заводи, які сьогодні працюють лише на 20% від їхньої потужності. Світові автомобільні виробники мають прийти в Україну і розташовувати тут власне виробництво. І таким чином автомобілі іноземних брендів, які вироблятимуться в Україні, будуть дешевші на 15-20%. Вигідніше іноземним автовиробникам все ж таки буде виробляти автомобілі тут, в Україні», – пояснила Марія Мудренко.

«Кількість «сірих операторів» істотно збільшиться»

Подорожчання залізних коней іноземного виробництва призведе до подорожчання й вітчизняних, наголошує Андрій Несторенко, генеральний директор «Ніссан Україна».

«Не залишиться дешевих машин. А наслідком буде подорожчання усіх авто в Україні. Основна мета цього заходу – це підвищення прибутку компанії, які збирають автомобілі в Україні. Таким чином ми повертаємося на 3-4 роки назад, коли велику частину ринку представляли «сірі оператори», які знаходили можливості обійти мито, яке на той час було достатньо великим. Я вас хочу запевнити, що коли це мито буде 40 % – кількість таких компаній істотно збільшиться. Таким чином ми ще додаємо корупцію, «сірі схеми» в бізнес, яких ми поступово почали позбуватися», – наголосив Андрій Несторенко.

Крім того, в 2009 році в Україні уже водили 13-відсоткове мито на ввіз іномарок. За даними Державної митної служби України, надходження до державного бюджету тоді скоротилися на 85%. І автоімпорт уже тоді упав у 6 разів. У даному випадку, за словами Андрія Несторенка, реакція ринку буде такою ж.

Нові технології в автопромисловості

Якщо все таки обмеження для імпортних автомобілів введуть, то на українських дорогах суттєво збільшиться частка машин українського виробництва, вважає головний редактор автомобільного тижневика «Автоцентр» Сергій Матусяк. «І більше моделей будуть випускати в Україні, прийдуть закордонні виробники, які захочуть. Погано, що вибір звузять українським споживачам», – каже він.

Натомість українські автовиробники могли б підвищувати свої прибутки за рахунок експорту, додає Сергій Матусяк. «Так само роблять виробники Росії та Узбекистану. Вони реалізовують автомобілі, вироблені в своїх країнах, не тільки на внутрішньому, але й на зовнішньому ринку. Але треба виготовляти перш за все конкурентоздатні автомобілі. Оскільки є вже досить застарілі, їх потрібно оновлювати, а тоді експортувати в інші країни», – сказав він.

Сьогодні у світі взагалі змінюється поняття автомобіля. Щороку удосконалюються технології. Наприклад, більш популярними стають електромобілі, у виробництві яких Україна не зможе конкурувати зі світовими брендами, зауважує Станіслав Щербина, президент автомобільної групи «Кадилак. Шевроле».

«Росія, наприклад, закриває випуск «Жигулів», зараз ухвалене рішення закривати виробництво «Волги». Тобто, люди думають, що завтра ці машини взагалі не будуть потрібні. Треба зрозуміти: світовий автопром сьогодні на принциповому переломі. Уже зараз на ринку США не лише культивують, пропагандують, а й повсюдно, масово використовують автомобілі з електродвигунами. Тобто старі технології відкидаються для того, щоб винаходити нові технології та ноу-хау, а потім використовувати їх для створення електромобілів», – акцентує Станіслав Щербина.

Крім того, експерти наголошують: квоти або підвищене мито на імпорт автомобілів може стати головною перешкодою на шляху вступу України до Зони вільної торгівлі з Євросоюзом, який планують восени.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG