Доступність посилання

ТОП новини

Куди поділись підприємці-«спрощенці»?


Мітинг підприємців проти нового Податкового кодексу біля стін парламенту, Київ, 18 листопада 2010 року
Мітинг підприємців проти нового Податкового кодексу біля стін парламенту, Київ, 18 листопада 2010 року

Київ – Кількість підприємців, які працюють за спрощеною системою оподаткування, скоротилась на 10 відсотків, повідомляє Державна податкова адміністрація. У податковій запевняють, що більшість із них просто перейшла на інші види оподаткування. Тим часом самі підприємці заявляють, що насправді значно більша кількість «спрощенців» закрила свій бізнес, але на паперах вони продовжують існувати, адже Податкова створює для них усі можливі бар’єри, щоб тільки ті не закривалися.

Станом на 1 липня кількість приватних підприємців-«спрощенців» скоротилась на 127 тисяч, тобто на 10 відсотків порівняно з минулим роком, і тепер їхнє число становить близько мільйона, повідомив директор департаменту оподаткування фізичних осіб Державної податкової адміністрації, Степан Дусяк.

Директор департаменту запевняє, що більшість із них не закрила свій бізнес, а просто перейшла на інші види оподаткування.

«Сама кількість майже не змінилась, а «спрощенці», кількість яких зменшилась, мали можливість, скоріше за все, хоча ми не відслідковуємо кожного персонально, але більшість із них мала можливість перейти на загальну систему оподаткування, і вони туди перейшли», – переконує Степан Дусяк.

Тим часом у Всеукраїнському об’єднанні малого та середнього бізнесу заявляють про більшу цифру тих «спрощенців», які реально закрилися. Лише станом на початок року їх стало на 400 тисяч менше.

Податкова насправді просто не дає закрити бізнес – підприємці

Приватні підприємці згортають свій бізнес, адже працювати за умов податкових лещат фактично не можуть, говорить приватний підприємець Дмитро з Києва. Але на папері усі вони продовжують існувати – ось чому офіційні дані є набагато меншими.

«Звичайно, що вони не закриваються, тому що простіше носити порожні декларації, адже офіційно закрити бізнес дуже складно, і це усім відомо. А ще нині закритися неможливо – Податкова адміністрація просто не дає цього зробити. Тягнуть час, призначають перевірку, перевірка розпочинається аж через декілька місяців. І ти дуже довго і нудно чекаєш. А поки перевірка не пройшла, просто носиш «пустишки», – зауважує підприємець. – Тому люди вирішили: щоб не ускладнювати життя собі складною процедурою закриття, одразу пишуть, що, мовляв, ніякими видами діяльності нині не займаються, і носять щокварталу порожні декларації».

Таких підприємців, які нині у стані «замороженого» бізнесу, багато, зазначає економічний експерт Сергій Кисельов.

«Дехто заморозив діяльність, адже чекає, що буде далі, чи буде ухвалений законопроект № 8521 щодо спрощеної системи оподаткування. Адже якщо його ухвалять, то ці цифри можуть змінитися на краще», – говорить експерт.

Проект закону вже ухвалений у першому читанні. Документ передбачає певну лібералізацію податків для спрощенців. Зокрема, обмеження на перерахунок юридичним особам витрат за операції зі спрощенцями скасовують. Також спрощенці не мали б платити податок на прибуток для підприємств, податок на прибутки фізичних осіб та інше.

Але цей законопроект Верховна Рада розглядатиме восени, зазначає Сергій Кисельов. А нині «спрощенці» не можуть працювати з юридичними особами, а єдиний соціальний внесок для них зріс у два рази.

Цих витрат багато підприємців просто не можуть потягнути, говорить експерт, це і стає причиною зупинки діяльності.
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG