Доступність посилання

ТОП новини

Допиши Євангеліє власноруч


Фото сторінок Пересопницького Євангелія (оригінал). (Фото з сайту http://peresopnytske.org.ua)
Фото сторінок Пересопницького Євангелія (оригінал). (Фото з сайту http://peresopnytske.org.ua)

Кожен українець може власноруч написати рядок у новому виданні Пересопницького Євангелія. Такий проект стартував 19 липня у Києві. Видання нового рукопису – лише частина святкувань, приурочених до 450-річчя від часу створення пам’ятки, обіцяють урядовці.

Відтепер кожен українець може написати рядок у сучасному рукописі книги. Проект має об’єднати людей не лише в Україні, але й за кордоном, каже директор видавництва «АДЕФ» Ігор Шпак. Анкета учасника та інструкції розміщені на сайті видавництва.

«Перший рядок ми віддали дівчинці з невеличкого міста Ізяслав Хмельницької області. Це приблизно 30 кілометрів від Двірців, де почалося написання книги. Цій дівчинці зараз 11 років. Ми сподіваємося, що через 50 років вона візьме участь у святкуванні 500-річчя від написання Пересопницького Євангеліє. Ми намагаємося зараз підготувати невеличку армію тих, хто братиме участь у наступних святкуваннях», – розповідає Ігор Шпак.

Кожен зареєстрований отримає свій особистий рядок. Учасник проекту має написати його на папері, відсканувати й відіслати до видавництва. Усього вільні близько 18 тисяч рядків. Якщо охочих буде більше, то проект продовжать і випустять нове видання, обіцяють організатори.

Для успішного проекту потрібен піар - експерт
Видання нового рукопису Пересопницького Євангелія

Такий захід потрібний Україні, та невідомо, чи зможуть його зробити всенародним, каже директор Релігійно-інформаційної служби України Тарас Антошевський.

«Щоб такий проект став успішним, треба про нього більше говорити, і має бути хороша PR-компанія», – переконаний він.

Влада планує масштабні святкування

До 450-річчя Пересопницького Євангелія, яке відзначатимуть наприкінці літа, влада планує масштабні святкування і хоче зробити село Пересопниця на Рівненщині історико-культурним центром, розповідає заступник голови Рівненської облдержадміністрації Олексій Губанов.

«29 серпня ми плануємо відкриття культурно-археологічного центру. На двох рівнях там буде музей. На першому поверсі – музей міста Пересопниця, на другому – музей першокниги. Також там розміститься постійно діюча археологічна експедиція», – каже Олексій Губанов.

Пересопницьке Євангеліє – рукописна пам’ятка 16-го століття, одна з перших церковних книг староукраїнською мовою. Починаючи з 1991 року, на Пересопницькому Євангелії присягають Президенти на вірність українському народові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG