Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко під вартою: з зали суду – до Лук’янівського СІЗО


Київ – Юлію Тимошенко доправили до Лук’янівського слідчого ізолятора. Рішенням судді Родіона Кірєєва, за клопотанням прокуратури, підсудній змінили запобіжний захід із підписки про невиїзд на арешт. Її звинуватили у неповазі до суду: вона не називає своє ім'я та нібито не з'являється на засідання. Одразу після оголошення рішення до зали суду увірвалися кілька десятків бійців підрозділу «Грифон». Вони оточили стіл, за яким сиділа Юлія Тимошенко, а потім вивели її із зали. Подальші події розгорталися вже у дворі суду та на Хрещатику.

Події у Печерському суді вилися на Хрещатик. Спочатку близько 300 міліціонерів блокували два входи до двору суду. Також було оточено автозак, у який пізніше посадили Юлію Тимошенко. Захисники та депутати від БЮТ-Батьківщини не змогли до неї пробитися, повідомив один із них Сергій Власенко.

«Мене не допускали, штурхали. Ніхто не реагував на ніщо. Ніяких дій не було, але я думаю, що це автозак для неї», – припустив Власенко, а згодом його слова підтвердилися.

Юлію Тимошенко заарештували
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Прихильники Тимошенко перекрили рух Хрещатиком

Тим часом, прихильники Тимошенко намагалися прорвати охорону і пройти на подвір'я. Однак «Беркут» цьому завадив, закривши ворота на вході. Міліція відтіснила прихильників Тимошенко від арки, яка веде на подвір'я суду. У процесі виникла бійка, є невеликі жертви. На обличчях кількох людей можна було побачити кров. Утім, надавати спеціальну медичну допомогу нікому не довелося. Щоб дозволити автозаку з Юлією Тимошенко виїхати з двору, знадобилися зусилля ще близько сотні співробітників правоохоронних органів. У супроводі потрійного кільця бійців автомобіль повільно виїхав на Хрещатик. Демонстранти перекрили рух вулицею, вони зупиняли машини і вигукували слова підтримки на адресу Тимошенко.

«Беркутівці» розсікли демонстрантів. Автозак проїхав таким чином до рогу Хрещатика і бульвару Шевченка і, набравши швидкість, поїхав геть. «Беркутівці» сіли в автобуси і роз’їхалися.

Представник обвинувачення Лілія Фролова пояснила журналістам, чим керувалася прокуратура, коли клопотала про арешт Юлії Тимошенко.

«Суддя Кірєєв неодноразово, численну кількість разів повторював і наголошував на дотриманні порядку, норм підсудною, процесуальних норм. Не реагує підсудна на зауваження. Зловживає наданим їй правом. Висловлює образливі слова на адресу учасників процесу», ­– заявила вона.

Я не буду закінчувати своє життя самогубством – Тимошенко

Депутат Сергій Власенко продемонстрував журналістам заяву, написану Юлією Тимошенко перед арештом.

«Хочу зробити заяву в зв’язку з реалізацією плану з мого арешту. Зрозуміло, що це розправа з політичним опонентом, але я не про це. Я хочу заявити, що у мене немає жодної схильності до самогубства. Що трюки, які вони вчинили з Кирпою та Кравченком, їм повторювати не варто. Я ніколи не буду закінчувати своє життя самогубством», – йдеться у листі Тимошенко.

Менш ніж за годину до свого арешту Юлія Тимошенко повідомила журналістам: «Прокуратура, яка через те, що я задала Азарову незручні питання про корупцію «РосУкрЕнерго», одразу заявила про зміну санкції з підписки про невиїзд на мій арешт», – сказала вона.

Зранку у суді свідчення давав Прем’єр-міністр Микола Азаров. Але Юлія Тимошенко заявила, що їй потрібен перекладач, оскільки вона не розуміє «ні слова» з того, про що говорить її наступник. Натомість Азаров не відповідав на запитання Тимошенко.

Через арешт Юлії Тимошенко партія «Батьківщина» закликала людей до масових акцій протесту.

Прес-секретар Президента Дарія Чепак заявила, що Вiктор Янукович не причетний до арешту колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко і не втручається у діяльність судової влади.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG