Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати Тимошенко хочуть оскаржити у Страсбурзькому суді її арешт


Харків – Адвокати Юлії Тимошенко готують доповнення до скарги у Страсбурзький суд, що пов’язані з порушеннями прав під час арешту колишнього Прем’єр-міністра. Сам позов, у якому Юлія Тимошенко обґрунтовує, за її твердженням незаконність порушення Генеральною прокуратурою України проти неї кримінальних справ, вона відправила до Європейського суду з прав людини ще 21 червня. Наразі скарга на стадії розгляду, повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода співголова Харківської правозахисної групи Аркадій Бущенко, який представляє інтереси лідера БЮТ у Страсбурзькому суді. За його словами, доки ця справа не перейшла до стадії комунікації, ще можна додавати нові факти порушень прав, що виникають під час судового процесу.

Адвокат Аркадій Бущенко заявляє, що під час ув’язнення Юлії Тимошенко була порушена п’ята стаття («Право на свободу та особисту недоторканність») європейської Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

«Взяття під варту Юлії Тимошенко, на мій погляд, абсолютно суперечить статті п’ятій європейської конвенції. Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод передбачає, що право на свободу є понад усе, і лише у виключних випадках за законом людина може бути взята під варту. У випадку з Тимошенко всі аргументи, які навів суд у своєму рішенні про застосування запобіжного заходу, суперечать європейській конвенції, а отже суд ухвалив рішення про ув’язнення Юлії Тимошенко на незаконних підставах», – пояснює правозахисник Аркадій Бущенко.

Чи не щодня захист колишньої Прем’єр-міністра заявляє про упереджене ставлення суду щодо Юлії Тимошенко. Наприклад, адвокати не встигають ознайомитися в повному обсязі з матеріалами обвинувачення, бо на це суд їм виділяє замало часу. Юристи також наводять інші серйозні порушення прав захисту.

«Сьогодні можна говорити про грубі порушення права на справедливий суд. Упродовж півтора місяця єдине, чим переймається суд, це не дає захисту адекватного часу для підготовки. Коли адвокату на вивчення п’яти тисяч сторінок кримінальної справи надається два дні, це просто знущання. Серед багатьох порушень прав захисту можна навести ще одне, це коли заслуховували свідків без адвоката Юлії Тимошенко. Щодня ми фіксуємо порушення. Але ми поки не надаємо скаргу щодо цих порушень до Європейського суду, бо ще не вичерпані усі національні засоби захисту, а без цього нашу скаргу не розглядатимуть у суді з прав людини. Я не бачу способу вирішення цієї конфліктної ситуації окрім як відсторонити від справи суддю і призначити нового, а вже потім розпочати судові слухання з самого початку, іншого варіанту виправлення порушень я не бачу», – зазначає Аркадій Бущенко.

До цього суду подано й окреме клопотання про надання цій справі статусу «пріоритетного», як і у випадку зі справою Юрія Луценка, яка теж там знаходиться на розгляді.

«Ми заявляли клопотання про прискорений розгляд цієї справи. Поки-що це клопотання не вирішене. Думаю, що скарга Юлії Тимошенко не дуже відрізняється від справи Юрія Луценка, Тому, враховуючи практику Європейського суду, я думаю, що вона так само розглядатиметься у прискореному порядку, тим паче після останніх подій щодо її затримання і взяття під варту», – зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода співголова Харківської правозахисної групи Аркадій Бущенко, представник інтересів лідера БЮТ у Європейському суді з прав людини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG