Доступність посилання

ТОП новини

«Ми побоюємося дестабілізації в Україні» – польський депутат


Варшава – Чому офіційна Варшава досить стримано реагує на затримання української опозиціонерки Юлії Тимошенко? Роберт Тишкевич, віце-голова комісії закордонних справ польського Сейму, а також член парламентської підкомісії з питань «Східного партнерства» стверджує, що Польща переконує українську владу звільнити Тимошенко. Та поки що Варшава робить це в дипломатичний спосіб. Однак, якщо українська опозиціонерка й надалі залишатиметься за ґратами, можна сподіватися жорсткішої реакції поляків. Про це Роберт Тишкєвіч, який представляє правлячу в Польщі партію «Громадянська платформа», сказав в інтерв’ю Радіо Свобода.

– Пане Тишкевич, як у Польщі оцінюють ситуацію щодо взяття під варту Юлії Тимошенко?

– Польська громадська думка занепокоєна затриманням Юлії Тимошенко, оскільки дуже очевидний політичний контекст цієї події. Це непокоїть Польщу, адже Польща послідовно підтримує європейський вибір України і старається підтримувати прагнення України збудувати якнайкращі стосунки з Європейським Союзом. Польща занепокоєна тим, що ця подія може дестабілізувати ситуацію в Україні, а також може сповільнити процес укладення договорів про асоціацію України з ЄС та про безвізовий рух. Може також сповільнитися підписання низки інших документів, опрацювання яких уже на завершальному етапі. Тож передусім ми побоюємося дестабілізації ситуації в Україні, а також занепокоєні політичним контекстом того, що трапилося.

– Тобто, якщо Тимошенко й надалі залишатиметься під вартою, угоди про асоціацію України з ЄС та безвізового режиму для українців не буде?

– Складно відповісти на це запитання однозначно, але я впевнений, що це не сприятиме швидкому укладенню цих договорів. Увесь Європейський Союз має сумніви щодо обґрунтованості цього затримання, а також бачить політичне тло цієї події. Я особисто здивований тим, що за дії, які Тимошенко виконувала на посаді Прем’єр-міністра української держави її притягують до кримінальної відповідальності. Згідно з європейським стандартами, у таких випадках застосовується конституційна відповідальність, тобто людина відповідає перед конституційним судом. Так, зокрема, діє польська правова система. Якщо ми підозрюємо, що якийсь політик діяв невідповідно до свого мандату або ж всупереч державним інтересам, то передусім відбувається політична й правова оцінка його дій. Держава зацікавлена в тому, щоб таку оцінку здійснив конституційний суд, а потім, за необхідності, справу можуть розглядати відповідні органи правосуддя – кримінальні суди, прокуратура. Тож ця ситуація викликає подив, вона не зовсім відповідає європейським стандартам оцінювання діяльності політиків.

– Офіційна Варшава, яка дотепер досить активно висловлювалася щодо подій в Україні, цього разу мовчить. Чому?

– Наступного тижня відбуватиметься засідання польського парламенту. Можна сподіватися, що з приводу цієї ситуації з боку польських парламентарів буде якийсь сигнал. На даний момент Польща намагається вплинути на українську владу так, щоб Юлія Тимошенко якнайшвидше опинилася на волі. Навіть беручи до уваги закиди на її адресу, цей арешт цілком необґрунтований. Усі правові дії щодо неї можна вести таким чином, щоб на питання прокурорів вона відповідала як вільна людина. Стримана наразі реакція Польщі зумовлена тим, що Польща дуже зацікавлена, щоб під час її головування в ЄС відбулося підписання договору про асоціацію України з ЄС. На даний момент питанням Тимошенко займаються польські дипломати, та якщо виявиться, що шансів на позитивний сценарій розвитку подій нема, можна сподіватися рішучої політичної реакції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG