Доступність посилання

ТОП новини

Англійців збирають «на чашку чаю», щоб заспокоїтись


Сем Пеппер
Сем Пеппер

Прага – Понад 300 тисяч британців готові зібратися «на чашку чаю», щоб розібратися у ситуації після погромів у головних містах Британії. На таку акцію своїх співгромадян закликав 22-літній лондонець через соціальні мережі. А відгук засвідчив, що за допомогою соціальних мереж можна не лише «розкидати каміння», але і збирати його.

Покинути розгромлені вулиці і зайти додому на чашку традиційного британського чаю закликає один з користувачів мережі Facebook, ініціатор руху «Операція «Чашка чаю». Лише за кілька днів його заклик зібрав понад 300 тисяч послідовників.

Так само, як і та молодь, яка громила крамниці і підпалювала машини, ініціатори «чашки чаю» також користуються сучасними технологіями, але, так би мовити, «у мирних цілях». Організатор антипогромної акції Сем Пеппер говорить, що справа не у засобах.

«Всі кажуть: «соціальні мережі організовують людей для погромів» і таке інше. А я кажу: подивіться, ми зібрали зараз 200 тисяч людей, і це набагато більше, ніж погромників. І це люди, які зібралися для того, щоб сказати: «Ми не беремо участі в погромах». І їх набагато більше, ніж тих, хто бере», – каже ініціатор акції.

Причина погромів не встановлена

Поліція та інші фахівці поки що не можуть назвати головної причини, яка підштовхнула молодь до погромів, що розпочалися з бідних районів, заселених переважно іммігрантами, а потім поширилися на багатші, «білі райони країни».

Один з мешканців Тоттенхема, який став епіцентром заворушень, пояснює поведінку молоді культурою споживання, що склалася у суспільстві: «Діти жадібні. Вони бачать, що всі навколо споживають, і вони й собі хочуть. Але було багато причин: і тертя, і нудьга, і безробіття. І злість, якої багато накопичилося. І справді жадібність».

Але, що б не було причиною, організатори руху «за чашку чаю» вловили і зворотні настрої. Темношкірий мешканець Тоттенхема каже: «Давайте повернемося до нормального життя і припинимо всі ці грабунки, всі ці дурні забави. Весь оцей жах».

Багато англійців хочуть повернути своє нормальне життя і свою чашку чаю.

Над матеріалом працювала Марія Щур та Kristin Deasy і Shahran Tabari.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG