Доступність посилання

ТОП новини

Чи будуть в українських школярів нові підручники?


Київ – Щороку у вересні українські школярі стикаються з нестачею підручників. Зокрема, у 2010 не встигали видрукувати навчальні книжки для десятикласників. Вчителі скаржаться на підручники із застарілими програмами, а учні та їхні батьки – на те, що немало книжок доводиться купувати самим.

У цьому році, обіцяють у Міністерстві освіти, науки, молоді та спорту, дефіциту підручників не буде. За даними Інституту інноваційних технологій та змісту освіти, надруковано вже близько 70% від запланованого на цей рік. Водночас, експерти піддають сумніву запевнення чиновників.

Темпи друку та постачання

У Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України обіцяють: у повному обсязі будуть забезпечені підручниками учні всіх класів. Однак нові книжки друкують лише для десятих та одинадцятих класів.

Ольга Николюк, начальник відділення інформаційно-аналітичного забезпечення видання навчальної літератури Інституту інноваційних технологій та змісту освіти Міністерства освіти і науки говорить, що вже 70 % запланованого на цей рік обсягу підручників видруковано. А замовлення, друк та доставка книжок, порівняно з минулим роком, розпочата набагато раніше, запевняє Ольга Николюк.

«У минулому році ми почали укладати угоди з видавництвами з 13 липня, а в цьому угоди вже були укладені 26 травня. Ми вже розвезли 2.5 мільйони підручників, тому до 1 вересня, як і обіцяли, діти будуть із підручниками», – стверджує Николюк.

Підтверджують таку інформацію і львівські освітяни. Чи не вперше за останні роки підручники в область почали надходити до початку навчального року, повідомляє місцева кореспондентка Радіо Свобода.

Цього року до області вже надійшли нові книжки для одинадцятикласників з фізики, хімії, української мови, світової та української літератур, біології – загалом 19 найменувань.Це удвічі менше від потреби, але 16 серпня очікують наступної великої партії підручників, розповіла заступник начальника обласного управління освіти Богдана Біляк. «Ми отримали, як не дивно, дуже високий показник забезпечення шкіл підручниками».

Начальник міського управління освіти Володимир Огура запевнив Радіо Свобода, що всі школярі львівських шкіл цього навчального року будуть вчасно забезпечені підручниками і не буде ніяких проблем.

«Навчання на пальцях»

Загалом для 2011-2012 навчального року має бути надруковано 5 мільйонів книг. Леся Оробець, депутат Верховної Ради, член Комітету з питань науки і освіти має сумніви щодо вчасного видруку та доставки більшості з них.

«Зараз на так званих складах є близько 23 найменувань, сорок із чимось найменувань підручників мають бути ще надруковані. Цього року, як і раніше, були збої в фінансуванні. Боюся, шансів, що всі сто відсотків підручників будуть доставлені в усі школи на 1 вересня, практично немає. Школярі, в першу чергу 11 класів, постійно стають заручниками навчання на пальцях. Їм, як минулого року, в електронному варіанті вішали на сайті перші розділи підручників, які нібито роздруковували на нібито існуючих (наприклад, у сільській місцевості) принтерах».

Катерина Медовник, учениця 11 класу однієї з київських шкіл, не пам’ятає жодного навчального року, в якому б не було затримки. І цей рік не буде винятком, побоюється вона. Дівчина пам'ятає минулий навчальний рік і сподівається, що книжки будуть хоча б у жовтні чи листопаді.

«Деякі підручники, наприклад з геометрії, біології, математики, нам видавали дуже довго. Вчителі казали, що їх можна завантажити собі на комп’ютер із сайту Міністерства освіти, а потім роздрукувати. Сайт завжди гальмував, підвисав, це займало купу часу. У мене немає вдома принтера, тому я не мала підручника цілих 3 місяці. Дещо читала з комп’ютера і посадила собі зір. Історію України ми взагалі не отримали і вчилися за старими книжками, здається 2001-го року. Деякі підручники нам треба буде просто купувати самим – наприклад, з англійської, німецької мов».

Побороти нестачу

Цього року на друк, доставку підручників та виплату боргів перед видавництвами із держбюджету виділено 120 мільйонів гривень. Це на третину менше, ніж минулого, – тоді на ці потреби держава витратила 198 мільйонів гривень.

Саме розповсюдження безкоштовних підручників в умовах постійної нестачі необхідних коштів і веде до дефіциту навчальних книжок, вважає колишній міністр освіти і науки Василь Кремінь. Тому на часі зміна системи, переконаний він.

«Підручники видаються раз на 6-8 років, діти користуються старими підручниками. Нам потрібно йти двома шляхами. Зберегти безкоштовні книги для дітей, батьки яких не можуть забезпечити їх підручниками. З іншого боку, треба дати можливість видавництвам видавати більше підручників за оплату, але з державним контролем ціноутворення».

Проблема нестачі підручників виникає практично щороку, говорить депутат Верховної Ради Леся Оробець. І цей рік, за її словами, не буде винятком. Частково вирішити проблему могло б запровадження електронних підручників, вважає депутат.

«Якби держава знайшла фінансування, хоча б часткове, на ідею електронних підручників, це могло б позбавити нас шкідливого для довкілля виробництва величезної кількості підручників. Це, по-перше. По-друге, не довелося би кожного року, коли міняється шкільна програма, передруковувати і пускати під ніж (як минулого року) всі підручники з історії. Інше питання – це питання фінансування, тому не думаю, що це найближча перспектива для української системи освіти».

2011 рік оголошений роком освіти та інформаційного суспільства. Відтак, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту, проводило експеримент зі впровадження електронних книжок у школах. Школярі старших класів отримали у тимчасове користування електронні «рідери», в яких були усі необхідні учням підручники.

Окрім цього, в уряді планують ще одне нововведення. Зокрема, з наступного року замовляти конкретні підручники будуть не управління освіти, а самі школи. У Міністерстві освіти, науки, молоді та спорту вважають, що тоді підручники стовідсотково відповідатимуть потребам вчителів та учнів, які працюють із ними.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG