Доступність посилання

ТОП новини

У самотнє життя з піснею: українці святкують розлучення


Євгенія Олійник

Київ – Що робити, коли подружнє життя не витримує випробування часом і справа доходить до розлучення? Одні люди впадають у депресію, а інші це… святкують. Між тим, новий вид послуг на ринку розважальних заходів в Україні сприймається неоднозначно.

Ольга звернулася до івент-агентства з проханням організувати святкування свого розлучення рік тому. Вона була однією з перших в Україні, хто скористався цією послугою.

Вона каже, що її до цього підштовхнули подруги. «Для мене це була дещо важка подія, і це був їхній подарунок, сюрприз для мене», – згадує Ольга.

Для світу практика святкування розлучень не нова. Два роки тому такі вечірки почали проводити в Японії.

Юлія Ятель очолює агенцію, що надає послуги святкування розлучення в Україні. Вона розповідає, що у них все почалося з пропозиції клієнта: «Він запитав, чи організовуємо ми розлучення. Ми сказали: «Без проблем!» Тому що насправді є люди, для яких розлучення – це свято».

Така вечірка, розповідає Юлія, коштуватиме від 3 тисяч гривень, залежно від кількості гостей, місця проведення тощо. Серед особливостей свята є, наприклад, конкурс на позицію нового чоловіка або дружини.

А одне з російських агентств пропонує навіть торт, дуже схожий на весільний, з тією різницею, що фігурки наречених дивляться в різні сторони або б’ються. Що цікаво, ініціаторами святкування є частіше чоловіки, ніж жінки.

Розлучення святкують люди з розвиненою культурою спілкування – психолог

Щоправда, нова традиція не отримала схвалення церкви. Магістр теології священик Роман Лаба вважає, що долучитись до такої вечірки означає брати участь у гріху іншої особи.

«Як би людина не вдавала, що вона є щасливою, такі події на все життя залишають певні відбитки», – каже він.

На святкування розлучення здатні люди з високим рівнем культури спілкування, вважає психолог Людмила Шамрай: «Такі люди, поважаючи одне одного й почуття одне одного, вирішують розстатися гарно. Розлучення – це, звісно, психологічна травма. Але розлучаючись таким чином, люди створюють собі фундамент для наступних, більш гармонійних стосунків».

Людмила розповідає, що святкування розлучення є позитивним моментом, особливо, якщо у родині є діти, для яких важливо бачити, що між батьками зберігаються дружні відносини. У такої подружньої пари навіть є шанси на відновлення стосунків, вважає психолог.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG