Доступність посилання

ТОП новини

Будівельникам на об’єктах Євро-2012 затримують зарплату?


Київ – Будівельникам, залученим на об’єктах, які споруджуються в Україні до чемпіонату Європи з футболи 2012 року, затримують зарплату, говорять профспілкові лідери і самі робітники. Вони вважають, що така ситуація ставить під загрозу якість і терміни завершення будівництва. Натомість у будівельних компаніях, в українському оргкомітеті Євро-2012 та на Банковій цю інформацію спростовують. Експерти ж пояснюють невиплату зарплати неправильною організацією підготовки до турніру в Україні та глибокою бюджетною кризою.

Максим, львівський будівельник, працює на споруджені футбольного стадіону у Львові від самого початку. Цієї весни йому та його колегам, які працювали на підприємстві «Комфортбуд», затримали зарплату на чотири місяці, досі не повернули.

Максим пояснив деякі схеми.

«У фірмі «Комфортбуд», де ми працювали, досі не виплатили зарплату з січня по квітень. Тоді фірму закрили, створили нову, по суті – перейменували. Той борг так і не повернули. Зараз зарплату платять, з певними затримками», – зізнається будівельник.

Робітники – жертва обману чи недолугого управління?

Як повідомив Максим, монтажникам зараз не сплачують ту частину зарплати, яку зазвичай давали у конвертах. Цього місяця вони отримують лише легально оформлену мінімальну зарплату, бо не завезли матеріалів для даху стадіону, і монтаж зупинено, каже Максим.

Ця затримка на об’єктах Львова була не першою, свідчить інший робітник, Олег Бай.

Він розповів, що коли торік частина будівельників почала протестувати через невиплату заробітної платні, їх звільнили, переоформивши контракт заднім числом без їхнього відома.

Будівельникам платять від ста гривень на день – і невчасно

Радіо Свобода з’ясувало, що зарплату затримують і в Києві. Кореспондент Радіо Свобода через дірку в паркані потрапив на будівельний майданчик НСК «Олімпійський».

Половина з тих будівельників, до яких він там звернувся, визнала, що їм мало платять і затримують гроші.

«Отримую по сто гривень на день, дехто має 150. Це дуже мало! Затримують зарплату постійно. Зараз тримають уже тиждень», – сказав робітник, який відмовився представитися.

Дехто говорив, що платять вчасно, але називав подібні обсяги виплат.

Днями Президент України Віктор Янукович заявив, що робітникам, залученим на НСК Олімпійський, підвищили зарплату в середньому до 3 тисяч 800 гривень на місяць.

Що ж до Харкова, четвертого міста, яке прийматиме футбольний турнір, то там про затримки платні немає жодних підтверджених даних. Місцеві журналісти пояснюють це тим, ніби тих, хто висловлює невдоволення оплатою праці, у Харкові дуже швидко звільняють з роботи.

У Донецьку дійшло до передстрайкової ситуації – профспілки

Останнім часом проблеми із виплатою зарплати ставалися на об’єктах Євро-2012 у Львові та Донецьку, меншою мірою – в Києві, повідомив Радіо Свобода голова профспілки працівників будівництва та промисловості Василь Андреєв.

«Проблеми із зарплатою у Львові наче б уже вирішені. У Києві затримки незначні – до двох тижнів. А в Донецьку проблема набагато більша – нещодавно там була передстрайкова ситуація: фірмам-підрядникам уряд не повернув ПДВ, і їм просто нічим було платити людям. Проблема до кінця не вирішена», – каже профспілковий лідер.

Робітники не радять влаштовуватися на будівництво доріг

Якщо стадіони та аеропорти будують великі компанії, то на будівництві доріг та розв’язок до турніру залучені невеликі фірми-субпідрядники, які охоче приймають працівників «з вулиці».

Кореспондент Радіо Свобода під виглядом безробітного зварювальника спробував влаштуватися на діючі будівництва транспортних розв’язок Києва.

Виявилося, що там та ж сама проблема із затримкою заробітної плати. На будівництві розв’язки біля станції метро «Дніпро» один зі старших робітників порадив представникові Радіо Свобода не влаштовуватися працювати вахтовим методом: за його словами, затримка зарплати може бути великою, а можуть і взагалі не заплатити.

У Києві зарплату підняли, затримки в минулому – влада і забудовник

Тим, хто працює на постійній основі, за словами будівельника, затримують платню приблизно на два тижні. І звичайний робітник може розраховувати десь на 2 тисячі 500 гривень, сказав співрозмовник Радіо Свобода.

У компаніях, які будують об’єкти до турніру в регіонах, від коментарів відмовляються. Зокрема ТОВ «Альтком», залучене на будівництвах стадіонів та інших елементів інфраструктури у Донецьку та Львові, незважаючи на численні звернення та письмовий запит Радіо Свобода, станом на ранок 19 серпня не висловило своєї точки зору.

Зі свого боку, голова правління «Київміськбуду», який веде будівництво НСК «Олімпійський», Михайло Голиця запевнив, що проблем немає.

«Є кошториси, і ми не бачимо жодних проблем на НСК «Олімпійський». Щодо зарплатні – проблем немає, вони давно зняті», – каже Михайло Голиця.

З іншого боку, радник Президента, координатор з підготовки до Євро-2012 Валерій Пустовойтенко заявив, що проблеми із зарплатою на об’єктах турніру вже в минулому.

«Зарплата піднята на об’єктах Києва, в тому числі на стадіоні. Чому була проблема у Львові? Відмовилися від послуг однієї фірми, оформили договір з іншою, дещо змінили технологію і кошторис. Зараз жодних затримок немає», – каже Пустовойтенко.

Днями директор турніру Євро-2012 від УЄФА в Україні Маркіян Лубківський відповів Радіо Свобода, що про затримки платні будівельникам за останній час йому нічого не відомо.

Українців експлуатують, бо їм більше ніде працювати

Робітники, опитані Радіо Свобода, переконані, що через проблеми з оплатою погіршується не лише їхній добробут, але і якість та швидкість робіт на стадіонах, аеродромах та дорогах.

Економіст Володимир Лановий називає причини проблем із зарплатою на об’єктах Євро-2012.

«Люди позбавлені можливості захищати свої права. Оскільки будівництва контролюють державні структури, то суди не ухвалюють рішень на користь робітників, – каже економіст. – Бюджет підготовки до турніру формується на основі позик у банках. Державний бюджет не виконує своїх зобов’язань ні щодо ПДВ, ні щодо зарплати. А будівельникам, які готують Україну до Євро-2012, більше просто ніде працювати».

Очікують, що стадіони у Києві та Львові завершать у жовтні, всі інші будівництва до Євро-2012 – до кінця року.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG