Доступність посилання

ТОП новини

Ринок праці в Україні відновлюється – Мінсоцполітики


Київ – За останній рік вдалося майже на третину скоротити заборгованість із заробітної плати, повідомляють у Міністерстві соціальної політики України. Розрахуватися повністю чиновники обіцяють до кінця року. Також, за офіційною статистикою, у всіх регіонах України спостерігається скорочення рівня безробіття і суттєве збільшення вакансій.

За даними Держкомстату України, за останній рік вдалося знизити заборгованість із зарплат майже на півмільярда гривень. Проте 140 тисяч людей все ще не отримали вчасно зароблені гроші. Наразі загальна заборгованість із зарплат складає 1,186 мільярда гривень, повідомив Ярослав Діденко, начальник управління моніторингу ринку заборгованості виплати заробітної плати Міністерства соціальної політики України.

«Станом на 1 липня 2011 року борги працівникам економічно-активних підприємств склали 600 мільйонів гривень – це 51% від загальної заборгованості заробітної плати по Україні. Із них державної форми власності – 208 мільйонів, комунальної власності – 79 мільйонів, інших – 313 мільйонів. Із загальної суми заборгованості 515 мільйонів або 43% від загальної заборгованості припадає на підприємства-банкрути, точніше підприємства, щодо яких здійснюється процедура відновлення платоспроможності боржникам або визнання його банкрутом. 74 мільйонів гривень або 6% припадає на економічно-неактивні підприємства», – поінформував Ярослав Діденко.

Економічно-активні підприємства – це ті, що випускають продукцію і мають доходи.

Мінсоцполітики обіцяє повністю погасити заборгованість до кінця року

За словами Ярослава Діденка, найбільша заборгованість у Донецькій, Харківській та Луганській областях. Найбільш несумлінно віддають зарплату в аграрній, промисловій та транспортній галузях. Найбільш тривала невиплата – 6 років.

Ярослав Діденко також заявив, що заборгованість із заробітних плат має бути повністю погашена до кінця 2011 року. «Уряд і Президент постійно ставлять завдання про необхідність повного погашення заборгованості з виплат заробітних плат, і Президент поставив завдання повністю погасити заборгованість з виплати зарплат до кінця року. Ми робимо все для того, щоб це завдання виконати», – сказав Діденко.

Проте економіст Володимир Лановий не впевнений, що це завдання буде виконано. «Тому що немає таких спеціальних джерел. Бюджет дефіцитний. Уряд бере нові борги. Не все так добре з фінансами держави, щоб легко було знаходити додаткові ресурси. Немає заощаджень, немає резервів необхідних в уряду, прибутків, щоб погасити старі борги. Старі борги можна погасити, якщо бюджет буде профіцитний, коли є прибутки», – сказав економіст.

«Ми виплачуємо зарплати вчителям тільки тому, що беремо позики»

За офіційними даними, наразі освітянам не заборгували жодної копійки. Але вже сьогодні львівським чиновникам доводиться брати позику, щоб виплатити зарплати вчителям, говорить заступник мера Львова Василь Косів.

«Рахувати всі вміють. На освіту не додано величезні суми в кожному місті, в кожному селі України. Тобто ми зараз виплачуємо зарплати вчителям тільки тому, що ми беремо позики з великими зусиллями, тому що не так радо вже дають третю чи четверту позику, щоб виплатити зарплату», – сказав Василь Косів.

Насправді в Україні немає спеціалізованих судів, які б займалися лише трудовими суперечками, натомість вони є у всьому світі, кажуть експерти. Також українські несумлінні працедавці на практиці не несуть кримінальної відповідальності, на відміну від європейських. Українським робітникам, яким заборгували зарплатню лишається одне – блокувати роботу підприємства, кажуть фахівці.

Безробіття офіційно скорочується

Кількість безробітних в Україні скоротилася на 60 тисяч осіб, порівняно з минулим роком. Зростання рівня зайнятості відбулося у всіх регіонах України, констатує начальник відділу формування статистичної інформації статистико-аналітичного управління Державного центру зайнятості Віталій Рябуха.

«В січні-липні поточного року послугами Державної служби зайнятості скористалися 1,3 мільйона незайнятого громадян. Статус безробітного мали близько 1 мільйона. За направленням Державної служби зайнятості протягом січня-липня 2011 року працевлаштували майже 500 тисяч осіб. Це на 10% більше, ніж у відповідний період минулого року. Станом на 1 серпня на обліку в центрі зайнятості України перебувало 484 тисячі незайнятих громадян», – сказав Віталій Рябуха.

Насправді безробітних набагато більше, оскільки далеко не всі стають на облік, констатує економіст Володимир Лановий. «По-перше, тільки півроку треба звертатися, а потім тобі не будуть давати уже допомогу по безробіттю. Деякі махнули рукою, бо зарплата мала. Решта – вирішили виховувати дітей. Є, які просто не звертаються за допомогою, не реєструються як безробітні. Не вважаються безробітними селяни, які сидять на своїх городах і ті, хто виїхав за кордон», – сказав він.

Більшість людей воліють обходитися без статусу безробітного

За даними головного управління статистики у Львівській області, у сільській місцевості 12 тисяч безробітних, у міській на три тисячі більше. Вільних вакансій є понад 3500. Підприємства потребують будівельників, малярів, бетонярів, швачок, підсобних робітників. Середня зарплата 2000 гривень. За даними Асоціації роботодавців, на одне робоче місце в середньому претендують восьмеро осіб, повідомляє львівська кореспондентка Радіо Свобода.

Однак більшість людей працездатного віку воліють обходитись без статусу безробітного, не погоджуються на вакансії через низькі зарплати і намагаються потрапити на роботу у Польщу. Свідченням є величезні черги під консульством у Львові.

Ірина Ключковська, яка дослідила проблеми українського села, наголошує, що саме на селі процвітає безробіття. Найбільше селян хвилює те, що молодь не зайнята. Жінки та чоловіки працездатного віку виїжджають за кордон. Тим часом відкрити власне фермерське господарство чи займатись зеленим туризмом люди не можуть без державної підтримки.

Найбільшою проблемою ринку праці на Львівщині, за оцінками експертів, є відтік професійних кадрів за кордон і у столицю.

Кількість вакансій постійно збільшується, проте ще не досягла докризового періоду. У 2008 році їх було 200 тисяч – а це вдвічі більше, ніж є сьогодні. Незважаючи на те, що вакансій більшає їх якість бажає кращого. Щонайменше половина із запропонованих робочих місць – з мінімальною зарплатнею. І це офіційна статистика.

Наразі є потреба в юристах, економістах, бухгалтерах і працівниках робітничих професій, констатують у Державній службі зайнятості України. За даними рекрутингових агентств, кількість вакансій зросла у банківській сфері, бухгалтерії, на фінансових підприємствах, у сфері підбору та розвитку персоналу, у фармацевтиці, IT-технологіях та логістиці.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG