Доступність посилання

ТОП новини

Форум української молоді діаспори проходить у Києві


Євгенія Олійник

Київ – У понеділок у столиці України розпочав роботу Форум української молоді діаспори. В рамках заходу заплановано презентації молодіжних організацій діаспори та України, зустрічі з відомими політиками, письменниками, громадськими та культурними діячами. Організатори Форуму розповіли про його завдання, стосунки української влади з діаспорою та про те, яким нині є молоде закордонне українство.

Нині за кордоном проживають від 16 до 20 мільйонів етнічних українців. Вони становлять одну з найбільших у світі діаспор. Тим не менш, українці, що проживають на Батьківщині, знають про неї дуже мало, вважає голова Конфедерації українських молодіжних організацій діаспори Мирослав Гочак.

«Взяти будь-яку країну, наприклад, ту ж Сербію. Зазвичай люди й уявлення не мають, звідки там взялися українці. А ми минулого року відсвяткували 120-ліття офіційного переселення західних українців на територію колишньої Югославії. Або ж, наприклад, Парагвай. Хто знає, що українці там великі бізнесмени і взагалі досить відомі люди?» – зазначає Мирослав Гочак.

«Дуже мало людей в українській діаспорі ідентифікують себе з Україною»

Форум української молоді діаспори проводиться вперше в історії незалежної України. Його завдання – налагодити співпрацю молоді в Україні з українською молоддю за кордоном. Секретар з молодіжних питань Всеукраїнської громадської організації «Молодий народний рух» Олексій Захарченко вважає цю роботу дуже важливою як для українців діаспори, що зможуть дізнатись більше про Україну, так і для українців, які живуть тут.

«Тому що ця молодь живе вже четвертим чи п’ятим поколінням за кордоном, але говорить набагато краще, ніж 50 відсотків молодих людей, що проживають в Україні. Вона знає українські пісні, історію і традиції і може дискутувати на будь-які теми. І цим вона надихає», – говорить Олексій Захарченко.

Однак голова організації «Молодий народний рух» Іван Крулько не поділяє цієї думки. Нинішня, четверта, хвиля міграції дуже швидко асимілюється, вважає він.

«Вони намагаються навіть не згадувати, звідки вони приїхали, бо думають, що це може їм якось зашкодити. Дуже мало людей в українській діаспорі зараз по-справжньому ідентифікують себе з Україною. Тому що один раз заспівати бабусину колискову – цього не досить. Це завдання влади, громадських та діаспорних організацій – об’єднувати всіх українців», – зазначає Іван Крулько.

«Допомога закордонному українству – лише на папері»

Щоправда, поки що об’єднувати українців беруться переважно спільноти діаспори. Українська влада, за словами Мирослава Гочака, не приділяє достатньої уваги цій проблемі.

«Сербія, Вірменія, Грузія, Ізраїль мають міністерства діаспори. А в Україні до сьогодні немає державної структури, яка б займалася тільки діаспорою. Була програма допомоги закордонному українству, але це лише на папері», – зауважує голова Конфедерації українських молодіжних організацій діаспори.

У Форумі української молоді діаспори, який триватиме з 22 по 30 серпня, візьмуть участь представники 30 країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG