Доступність посилання

ТОП новини

Чи є опозиція на Донеччині?


Акція Комітету опору диктатурі у Донецькій області 16 серпня 2011 року
Акція Комітету опору диктатурі у Донецькій області 16 серпня 2011 року

Донецьк – Опозиційні сили нагадають про себе сьогодні у Донецьку. Комітет опору диктатурі анонсує проведення Народного маршу від площі Леніна до пам’ятника Тарасові Шевченку, де потім має відбутися святковий мітинг до Дня Незалежності. Утім, оглядачі заявляють, що опозиція на Донеччині ситуативна. Чи є важелі впливу на чинну владу на Донбасі?

Активісти агітували донеччан прийти на сьогоднішню святкову ходу під час мітингу на захист від політичних репресій. Вони протестують проти дій міліції щодо журналістів регіональних ЗМІ та представників Донецької обласної організації «Союз ошуканих вкладників», яких затримали 18 серпня.

Того дня у Макіївці ховали голову Ради міністрів Криму Василя Джарти. На прощання мав прибути Президент Віктор Янукович.

Кортеж голови держави зустрічали у Донецьку літні жінки у чорних хустках з плакатом «Туди вам і дорога!» «Люди просто вказували їм напрямок на Макіївку», – пояснив голова «Союзу ошуканих вкладників» Дмитро Верзілов. Сьогодні ця громадська організація також має намір приєднатися до протестної ходи, яку запланував провести Комітет опору диктатурі.

За словами одного з організаторів акції, голови обласної організації Народного руху України Віталія Гатченка, метою акції є показати, що на Донеччині існує опозиція і що українська демократія – під загрозою зникнення.

«Ми усвідомлюємо, що існує загроза демократії в Україні. І це реальна загроза. Ми думаємо, що влада зверне увагу на ці заклики, проаналізує і прийме відповідні рішення», – каже він.

Донецькі регіонали і соціологи не вірять в опозицію

В обласній організації Партії регіонів здивовані активністю донецьких представників Комітету опору диктатурі. Регіонали поширили відкриту заяву, де опозиційний Комітет назвали «бутафорською організацією, що діє лише в інтернеті і покликана створити ілюзію невдоволення в Донецькій області політикою Президента України та Партії регіонів».

У єдність та силу опозиції в Донецьку не вірить і місцевий соціолог, доцент у Донецькому державному університеті управління Микола Бухтєєв.

«Опозиція працює за принципом «Дуля в кишені». Як такої організованої її нема. Окремі елементи є, а от об’єднаної і організованої її нема і не буде», – вважає донецький соціолог.

Утім, у Комітеті опору диктатурі очікують, що сьогодні під їхніми гаслами у центрі Донецька збереться понад 200 людей. Після урочистої ходи та мітингу біля пам’ятника Тарасові Шевченку організатори обіцяють святковий концерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG