Доступність посилання

ТОП новини

Станіслав Шушкевич: «Повага до України дуже велика – і в мене, і у світі»


Станіслав Шушкевич (центр)
Станіслав Шушкевич (центр)

Київ – Станіслав Шушкевич – перший керівник незалежної Білорусі, один із трьох учасників підписання Біловезької угоди 1991 року, якою юридично затверджувався розпад СРСР і створення Співдружності незалежних держав (СНД), – в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що вважає Україну чи не найпрогресивнішою пострадянською державою, яка має всі шанси стати впливовою світовою силою.

– Пане Шушкевич, на Вашу думку, наскільки сьогодні знають Україну у світі? Завдяки чому? Як це впливає на її авторитет?

– На мою думку, Україну добре знають у світі. По-перше, це велика європейська держава. Не така, як, наприклад, колишні радянські республіки: Білорусь, Литва, Латвія, Естонія, Молдова. Всі вони невеликі, а Україна – велика європейська держава. Вона демонструє приклад, який не показує жодна з колишніх радянських республік, бо тут за результатами виборів відбувається передача влади від одного президента до іншого. Український народ продемонстрував, що не допускає фальсифікацій. Через це повага до України дуже велика – і в мене, і у світі. Я сподіваюся, що незалежна Україна буде і надалі прикладом пристойності, демократії, що вона піде шляхом правової країни, буде і надалі великою демократичною європейською державою.

– А наскільки цікава Україна світові у політичному та культурно-туристичному аспекті?

– Мені важко відповісти на це питання. Мені здається, що достатньої реклами про Україну у світі немає. На відміну від інших колишніх радянських республік, вона себе менше демонструє світові. Особисто мені Україна подобається, але, на жаль, я не маю достатньо часу, щоб її повноцінно відвідати. Я не чув, щоб у світі активно цікавилися Україною у туристичному аспекті. У Сполучених Штатах більш відомою є культура українців Канади. Мені чомусь завжди говорили про те, яка там чудова українська діаспора і як вона шанує українські традиції, але власне про саму Україну такого не казали.

– А які Ваші найперші асоціації, коли Ви чуєте слово «Україна»?

– Асоціації чудові. По-перше, тут дуже красиві жінки, по-друге, на території колишнього Радянського Союзу тут найкращі пісні і найліпші співаки. В дитинстві у 1954 році я був на так званому святі об’єднання України та Росії, і я назавжди запам’ятав, як там співали українки. Тому мої асоціації з Україною ­– це красиві жінки і дівчата, які чудово співають.

– ­Пане Шушкевич, як, на Вашу думку, змінилася політична карта світу з появою на ній держави Україна?

– З’явилася велика європейська держава Україна. Я не думаю, що її вплив на міжнародну обстановку сьогодні вельми широкий. Мені не вся влада подобається тут: одні президенти мені подобаються, інші – ні. Але мені подобається, що Україна має ту демократичність, яку повинна мати держава. На мою думку, Україна може бути впливовою силою у світі, але для цього ще треба працювати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG