Доступність посилання

ТОП новини

У Києві відкрили церковний дитсадок


Київ – У Києві відкрився перший церковний дитячий садок. Глава Української православної церкви Московського Патріархату митрополит Володимир освятив дошкільний заклад і благословив колектив.

«Дитяча академія розвитку» (ДАР) – це перший церковний дитячий садок у столиці України. Загальна площа – півтори тисячі квадратних метрів. Є чотири гральні кімнати, навчальні центри, арт-студія для творчих занять, спортивний зал та музичний зал із театральною сценою. Укомплектовані кімнати сучасним устаткуванням «за останнім словом техніки». У кожній кімнаті – обов’язково ікона, розповідає директор «Дитячої академії розвитку» Марина Вєтрова.

«Ми плануємо провести курс духовної етики, духовно-виховної роботи з тими педагогами, які тут будуть працювати. Взагалі ми зорієнтовані на те, що це світський заклад. Але, крім фізичного та інтелектуального розвитку, діти отримують і духовний. Ви, напевне, помітили, що у нас в кожній кімнаті ікони, які, по суті, мають бути в будь-якої православної людини вдома. Ніхто не збирається займатися вивченням слова Божого і муштрувати дітей. Це просто природна віра, православ’я», – зазначила Марина Вєтрова.


Митрополит Володимир: «Це добре діло. Це входить у плани церкви»

Загалом церковний дитсадок розрахований на перебування до 50 дітей трьох вікових груп, розповів прес-секретар предстоятеля УПЦ МП, протоієрей Георгій Коваленко.

«Разом із дитячим закладом ми відкриваємо, фактично, академію розвитку, де можна буде займатися з дітьми почасово. Тому сподіваємося, що сотні дітей будуть проходити через цей духовно-просвітницький центр, духовно-дитячу академію розвитку. Сподіваємося, що це будуть діти і парафіян кафедрального собору, це будуть діти працівників Київської митрополії. І, звичайно, мешканці цього кварталу і мешканці міста Києва», – зауважив протоієрей Георгій Коваленко.

Глава Української православної церкви Московського патріархату митрополит Володимир після освячення закладу пообіцяв відвідувати дитячий садок, спілкуватися з дітьми й наголосив на соціальній місії церкви.

«Це добре починання. З дітьми завжди складно. Кожна дитина заслуговує особливої уваги. Це добре діло. Це входить у плани церкви, щодо її соціального служіння та інших справ, які вона виконує на благо народу», – сказав митрополит Володимир.

Конфесійні навчальні заклади поширені за кордоном

Практика конфесійних навчальний закладів є доволі поширеною і в Європі, і в Америці. Є дуже багато саме конфесійних навчальних закладів – від дитсадочків аж до університетів, наголосив отець Євстратій Зоря, голова Інформаційного управління Київської Патріархії.

«Це лише для нашої країни, яка пережила часи тоталітарного войовничого атеїзму, дещо дивним є поява саме таких конфесійних навчальних закладів. Але це цілком нормально, добра і гарна практика, – каже отець Євстратій Зоря. – Тому що батьки повинні мати можливість вибору середовища навчання і виховання своєї дитини».

Священики наголошують: якщо батьки є віруючими, то вони повинні мати можливість віддати свою дитину на виховання до того навчального закладу, який буде давати знання, не лише визначені державною програмою, але й духовні.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG