Доступність посилання

ТОП новини

«Суспільство має зрозуміти, які злочинці керували державою» – Мирослава Гонгадзе


Прага – Два дні поспіль Печерський суд слухав свідчення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача – головного свідка у справі вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Суд вирішив продовжити розгляд справи через місяць, 3 жовтня.

Слухання були закриті, журналісти не мали можливості чути те, що відбувається в залі суду, і дізнавалися про деталі від адвокатів потерпілої сторони. Зокрема, в середу адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко повідомила Радіо Свобода, що частині свідчень Пукача вона особисто не довіряє.

«Він не зупиняється перед тим, щоб говорити абсолютно брехливу інформацію», – сказала Теличенко. Тому свідчення Пукача, за словами адвоката, ще треба буде порівнювати зі свідченнями інших свідків та документами.

Вдова журналіста Мирослава Гонгадзе сьогодні в інтерв’ю Радіо Свобода висловила думку, що заяви Пукача в суді не є новими, що він насправді лише підтвердив ті свідчення, які давав під час досудового слідства. «Прізвища Кучми, Литвина, Кравченка, Джиги (перший заступник глави МВС – ред.) він називав і раніше. Саме на основі цих свідчень і була порушена справа проти Президента Кучми», – каже вона.

На жаль, за словами Мирослави, Генеральна прокуратура не пішла далі і не порушила справи проти інших посадових осіб, яких називав генерал Пукач.

Мирослава наполягає на тому, що цей судовий процес має бути відкритим, бо закрита форма процесу не дає можливості ані близьким Георгія, ані суспільству знати повну правду про те, що відбувалося тоді, 10 років тому, у Таращанському лісі і хто саме стоїть за цим убивством.

– Суспільство повинне про це знати, і Конституцією передбачені права потерпілих, передбачена відкритість судового процесу, і я буду, в принципі, звертатись до Європейського суду (з прав людини) з вимогою про необхідність відкритості цього судового процесу і буду клопотати про те, що український суд порушив мої права як потерпілої у цьому процесі.

– Які моменти, на Вашу думку, є принциповими у цій справі нині?

– На сьогодні принциповими є ще декілька моментів: перш за все зрозуміло, що як у Пукача, так і у Кравченка не було особистих мотивів вбивати Георгія, вони виконували наказ. І хто ж, як не керівництво держави або спецслужби можуть дати наказ генералам Міністерства внутрішніх справ? Звичайно, свідчення Пукача необхідно перевіряти. І як Кучма, так і Литвин, так і Джига – вони всі ще на свободі, всі ще живі, і вони повинні свідчити у судовому процесі, саме у цьому судовому
Мирослава Гонгадзе

процесі! Генерал Пукач сьогодні не розкаюється, а переконує суд, що діяв правомірно, вбивши Георгія. Пукача однозначно мають покарати довічним ув’язненням. Але принциповим у цьому процесі є не так доказ провини Пукача, як виявлення і притягнення до відповідальності безпосередніх замовників вбивства Георгія.

– Адвокат колишнього Президента Леоніда Кучми Віктор Петруненко називає наклепом свідчення генерала Олексія Пукача про причетність Кучми до Георгія Гонгадзе. Як Ви це коментуєте?

– Я сподіваюся, що як адвокат Кучми, так і Кучма особисто прийде у суд. І якщо він вважає, що на нього звели наклеп, то він зможе довести, що це наклеп. Будь-яку заяву необхідно перевіряти, повинні, звичайно, бути докази. Але я сподіваюся, що достатньо вже наговорено для того, щоб перевіряти те, що наговорено. І Литвин повинен також свідчити в суді, і при цьому повинен бути Кучма, всі троє мають свідчити і дивитись один одному в очі і це все має бачити суспільство. Суспільство повинно зрозуміти, які злочинці керували нашою державою.

– І Ви сподіваєтеся, що до такого моменту в цьому процесі може дійти?

– До такого моменту має дійти, якщо ми говоримо про справедливий суд.

– Мирославо, ця справа триває вже 10 років. Чи Ви відчуваєте якісь конкретні зміни в цьому процесі?

– Я просто хочу сказати, що так, це справді триває вже 10 років, але все ж прогрес у цій справі є. Коли Георгія вбили і ми казали, що ми підозрюємо Міністерство внутрішніх справ, міліцію і безпосередньо керівництво держави, ніхто не міг повірити, що сьогодні ми будемо мати звинувачуваного Кучму, і на лаві підсудних усіх, хто безпосередньо вбивав Георгія. Так що прогрес у цій справі є. Так, він є дуже тривалий, дуже довгий, але якщо до цього моменту він не припинився, то нам потрібно просто діяти і продовжувати. Можливо, ми, врешті-решт, досягнемо істини.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG