Доступність посилання

ТОП новини

Польща пропонує заборонити генетично модифіковані рослини у всьому ЄС


Варшава – У Польщі не сіятимуть насіння генетично модифікованих рослин. Польський президент наклав вето на закон, який дозволяв вирощувати такі рослини в країні. У свою чергу, польські міністри економіки та сільського господарства Польщі вважають, що заборону на вирощування генетично модифікованих рослин потрібно ввести на території всього Європейського Союзу.

Чимало поляків на рішення свого президента щодо генетично модифікованих організмів чекали, затамувавши подих. Більшість польського суспільства категорично проти їхнього поширення у Польщі.

Нещодавно ухвалений польським парламентом закон про насіння, що фактично легалізував у Польщі ГМО, спричинив гарячі дискусії.

На сполох забили екологи. Вони переконують поляків, що генетично модифіковані рослини можуть завдати здоров’ю нації непоправної шкоди. Таку думку поділяє частина польських політиків.

Чи виправданий ризик?

У тому, що наслідки використання ГМО можуть бути непередбачуваними, переконаний Ярослав Качинський, лідер найбільшої польської опозиційної партії «Право і справедливість».

«Не відомо, якими будуть наслідки використання ГМО для здоров’я людей і для природи. Тут стільки знаків запитання, що не варто ризикувати, бо може статися щось таке, чого ми не зможемо контролювати», – вважає Качинський.

Під тиском громадської думки президент Польщі Броніслав Коморовський заветував суперечливий закон про насіння. Проте він наголосив, що особисто не вважає генетично модифіковані рослини небезпечними для здоров’я людини. Мовляв, для цього нема наукових підстав.

«Переважна більшість поляків має застереження і побоювання щодо ГМО, – говорить Коморовський. – Я їх не поділяю, однак вважаю, що в разі, якщо такі застереження є, слід розпочати консультації зацікавлених сторін, а також розпочати публічні дебати, щоб розрядити напруженість, яка не знаходить підтвердження у наукових дослідженнях, але є фактом».

Уберегти Польщу, тобто переконати у своїй рації Євросоюз

У свою чергу, два польські міністри – економіки та сільського господарства – переконані, що заборону на вирощування генетично модифікованих рослин потрібно впровадити на території всього Європейського Союзу. І саме в такий спосіб, змінюючи євросоюзне законодавство, вдасться вберегти Польщу від ГМО.

За словами міністра економіки Вальдемара Павляка, це нелегке завдання для поляків. Та він вірить, що його можна втілити в життя. Мовляв, Польща повинна ініціювати відповідний законодавчий процес в Євросоюзі.

Натомість, міністр сільського господарства Польщі Марек Савіцький каже, що для комплексного вирішення проблеми ГМО в ЄС недостатньо заборонити вирощування генетично модифікованих рослин. Він вважає, що, окрім цього, треба заборонити імпорт до Євросоюзу м’яса тварин, яких годували генетично модифікованими кормами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG