Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко просить швидше оголосити вирок


Київ – Печерський районний суд Києва у четвер відхилив усі клопотання екс-прем’єра Юлії Тимошенко, яку обвинувачують у зловживанні посадою під час укладання газових угод 2009 року. Її захист клопотав про допит свідків, долучення нових доказів та щодо проведення очної ставки між колишніми президентом і головою «Нафтогазу». Зрештою, Тимошенко стала просити, щоб їй швидше прочитали вирок, який, на її думку, вже написаний на Банковій.

Суддя Родіон Кірєєв, який веде справу Тимошенко, у четвер заборонив оскаржувати свої дії до кінця засідання, і по черзі відмовив в задоволення усіх клопотань захисту, а їх було понад 60. Деякі він навіть не зачитував і не називав, а згадував лише їхні номери.

Захисники екс-прем’єра пропонували додати до справи бухгалтерію «Нафтогазу» й «Укртрансгазу», допитати експертів та працівників КРУ, які в своїх експертизах та довідках показували, що тодішній прем’єр завдала збитків державі. І ще – влаштувати очну ставку Віктора Ющенка та Олега Дубини, через те, що вони давали судові протилежні свідчення.

Кірєєв обмежив сторону захисту, «бо вона затягує справу»

Адвокати Тимошенко, коли суддя їм відмовив, нагадали, що суд опитав на вимогу захисту лише двох свідків, а на вимогу обвинувачення – 40, і цим порушив рівноправ’я та змагальний принцип судочинства. Суддя Родіон Кірєєв відрубав, що таким чином він перешкоджає спробам захисту затягувати процес.

«Суд так вчиняв саме тому, бо такі клопотання – або вже розглядалися судом, або дублюють одне одного. Після кожної дії головуючого представники захисту звертаються з однаковими запереченнями, і таким чином затягують процес», – наголосив суддя.

Перед тим такі ж аргументи наводили і представники Генпрокуратури і цивільного позивача – НАК «Нафтогаз». Зокрема, юрист «Нафтогазу» доводив, що бухгалтерську звітність не варто долучати до справи на прохання захисту. Бо вона, мовляв, ніяк не пов’язана зі збитками компанії, і є «юридичні» збитки, які в бухгалтерії не відображені. Зала зустріла це твердження реготом.

Тимошенко: вирок – написаний, день його оголошення – відомий

Лідер партії «Батьківщина» відчутно хвилювалася. Поруч із нею сиділа її донька Євгенія, яка отримала статус її захисника. І обіймала її, наче заспокоюючи. Коли ж всі клопотання захисту суд відхилив, Юлія Тимошенко… попросила суддю швидше винести їй вирок.

«Це клопотання: Оголосіть швидше вирок, який вам передали від Януковича представники Адміністрації Президента. Не мучте ні Кримінально-процесуальний кодекс, ні людей, ані представників ЗМІ. Не тягніть, оголошуйте!» – заявила Тимошенко.

Також колишній Прем’єр-міністр заявила, що їй відомо з джерел на Банковій та в Генпрокуратурі про таємний наказ – будь-що проголосити їй обвинувальний вирок 15-16 вересня. Суддя це назвав образливим висловом на свою адресу.

Президента просять втрутитися, він – не втручається?

Зі свого боку, Віктор Янукович в інтерв’ю газеті «Комерсант» заявив, що йому дуже невигідний перебіг справи проти Юлії Тимошенко і те, що вона нині за ґратами. Що він бажає їй довести свою невинуватість. Але запевнив, що не може ані коментувати справи, ні впливати на суд, бо цим одразу ж порушить закон.

Якщо газові угоди з Росією завдали Україні збитків, звинувачувати та виносити вирок треба не Юлії Тимошенко, а Олегу Дубині, який ставив підпис під газовими угодами, – з такою заявою на адресу Президента звернулися в четвер провідні українські правозахисники. На їхню думку, саме очільник компанії ухвалював рішення, і міг відмовитися від будь-яких порад уряду.

«Не врахувавши цього – суд порушив засадничі принципи судочинства», – заявив один із авторів листа, колишній голова Апеляційного суду Києва Володимир Василенко.

Представник Генпрокуратури у справі проти Тимошенко Лілія Фролова зізналася журналістам, що обвинувачення ще не визначилося, який вирок вимагатиме для екс-прем’єра. За її словами, обвинувачення ще не проаналізувало всієї інформації слідства. Між тим вже відомо, що вирок покажуть по телебаченню: суд дозволив його трансляцію. Однак, судові дебати, швидше за все, не транслюватимуть – бо в рішенні Родіона Кірєєва про них не йдеться.

Розгляд справи проти Юлії Тимошенко мають продовжити 12 вересня. Суддя оголосив, що судове слідство завершене, і розпочинається стадія дебатів.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG