Доступність посилання

ТОП новини

Чи можна одночасно врятувати договір з ЄС і засудити Тимошенко (європейська преса)


Прага – У Києві відклали судовий процес над Юлією Тимошенко. Чи не стоїть за цим спроба відпустити колишнього прем’єра на волю без покарання, щоб урятувати Договір про асоціацію з Європейським Союзом – під цим кутом розглядають останні події в Києві оглядачі низки європейських газет. Зокрема, німецькі вважають, що заради договору з ЄС у Києві можуть піти на поступки.

Що стоїть за оголошеною перервою в судовому процесі над Юлією Тимошенко? Популярне польське видання Rzeczpospolita допускає варіант «меча і пряника» – покарати і помилувати. Ближчим часом знатимемо, чим закінчиться судовий процес над Юлією Тимошенко. Ймовірно, це буде амністія, яка може водночас задобрити і Брюссель, і Москву. Свобода для Тимошенко, пише видання, була б демонстрацією, що влада в Україні готова йти на поступки, однак це було б проявом її слабкості. Один із варіантів, які розглядаються в оточенні Януковича, є засудити колишнього прем’єра, щоб потім її помилувати. Тобто, одним пострілом у дві цілі: «Захід перестане критикувати, а лідер опозиції не зможе включитись у майбутні парламентські вибори». Якщо ж Україна не прислухається до критики західноєвропейських лідерів, «Європейський Союз може відступити від політичної інтеграції з Україною, підписуючи з Києвом тільки тимчасову угоду про створення зони вільної торгівлі, а такий сценарій Вікторові Януковичу на руку», – наголошує польське видання. Адже українські олігархи дістали б доступ на ринки Європи, не беручи при цьому на себе зобов’язань дотримуватись європейських демократичних правил і цінностей.

І німецький щоденний Frankfuter Allgemeine Zeitung звертає увагу на спроби Києва врятувати договір із Європейським Союзом. Засудити чи помилувати Юлію Тимошенко – знову Київ на роздоріжжі, і влада в Україні хотіла б розділити договір із ЄС на дві частини. З першою – про зону вільної торгівлі – не мало б бути проблем із Європейським парламентом, до того ж, наголошує німецький щоденник, цей договір «обіцяє деяким друзям Януковича непогані вигоди у бізнесі». Складніше з «політичною» частиною договору: вона вимагає від української влади дотримання європейських демократичних прав і свобод. Зрозуміло, що саме з цим у Європейському парламенті можуть постати проблеми.

Чеське інтернет-видання Deník.cz повідомляє про відкладення судового процесу над Юлією Тимошенко. Причина – захист колишнього прем’єра попросив час для аналізу судових документів. Адвокати Юлії Тимошенко заявляли неодноразово про те, що суд відмовляє їм надати додатковий час для аналізу судових актів. Перед тим також, наголошує видання, суддя Родіон Кірєєв щонайменше 13 разів відмовляв Юлії Тимошенко у проханні випустити її з тюрми (насправді це було принаймні 18 разів – ред.). Цікаво, що в тому самому Печерському суді міста Києва розпочинається в понеділок цивільний процес за участі дочки й зятя Тимошенко. Предмет судового позову проти них комунального підприємства «Хрещатик» невідомий, зазначає чеське видання.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG