Доступність посилання

ТОП новини

Сценарій фільму про Шевченка відберуть на конкурсі


Київ – У столиці України оголосили про початок міжнародного конкурсу на кращий сценарій повнометражного художнього фільму про Тараса Шевченка. До 200-річчя від дня народження поета конкурс проводить благодійний фонд «Велика родина». Організатори обіцяють, що взяти участь у відборі зможуть будь-які претенденти без вікових, професійних та інших обмежень.

Конкурс на кращий сценарій повнометражного художнього фільму про Тараса Шевченка складається із двох турів. Спочатку професійне журі визначить три найкращі сценарні розробки (саме розробки, так звані «тритменти», а не повноцінні сценарії). Перший тур проведуть анонімно, під псевдонімами. Але учасники вкладуть у конверт із текстом другий конверт, де вкажуть справжні імена та прізвища. І саме ці конверти відкриють на церемонії оголошення підсумків першого етапу. Таку церемонію запланували на 22 листопада нинішнього року.

А потім уже проведуть остаточний відбір сценаріїв та кінопроектів із їхнім публічним захистом перед широким громадським журі. Захист відбудеться 21 лютого наступного року. Переможця мають оголосити 9 березня 2012 року – в день народження поета.

Засекречена інформацію про членів журі

Керівник культурологічного проекту «Шевченко» Сергій Проскурня назвав ім’я лише одного члена журі конкурсу – режисера Романа Балаяна.

«Ми навмисно засекретили інформацію про членів журі. До його складу увійдуть режисери, кінознавці, продюсери. Ми можемо оголосити, хто очолить журі другого туру. Це – Роман Балаян. І тут є своя історія. Річ у тім, що в 60 роках минулого століття Роману Гургеновичу заборонили знімати фільм про Тараса Шевченка», – розповів Сергій Проскурня.

Організатори конкурсу сподіваються на «створення модерного кінотвору про життя і творчість Тараса Шевченка». Сергій Проскурня стверджує, що 2014 року двохсотліття від дня народження поета відзначатимуть не формально. І святкування не перетвориться на помпезне, пафосне свято, як у радянські часи.

«Ми знаємо, як Німеччина святкує ювілей Гете. Ми бачили торік, як Польща організувала рік Шопена. Мені здається, що в 2014 році не менш ефективно буде оголошений «Рік Шевченка» і це виявиться неформально», – сподівається керівник культурологічного проекту «Шевченко».

Без державної підтримки

Організатори конкурсу запевняють, що він буде незалежним. Представників Держаного агентства з питань кіно та Національної спілки кінематографістів запрошують, але тільки як спостерігачів. Президент благодійного фонду «Велика родина» Юрій Рубан сподівається впоратися із проведенням конкурсу без державної підтримки, хоча конкретних сум не називає.

«Я зараз сподіваюся, що ті зобов’язання та реальні надходження, які є, вони дозволять нам провести на гідному рівні цей конкурс кінопроектів», – зауважив Рубан

Останній термін подання творів на конкурс позначений штемпелем на конверті – 1 листопада нинішнього року (якщо відправляти з України) та 20 жовтня цього року (з-за меж України).
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG