Доступність посилання

ТОП новини

У Львові зібрались книгомани з України та світу


Львів – Вже у вісімнадцяте Львів у такі осінні вересневі дні перетворюється на літературну столицю України. Сьогодні офіційно відкривається Форум видавців. Цього разу до міста приїхали більше 300 письменників з 25 країн світу.

Форум видавців давно виборов право на титул найбільшої культурної події Львова. А для українського письменника приїхати у Львів усередині вересня та ще й з новою книжкою стало вже традицією. У підсумку цього разу понад 300 найменувань літературних новинок подали видавництва на конкурс «Найкраща книга року». До складу журі входить майже 100 осіб.

Уперше на львівський форум приїхали письменники з Австралії, Бразилії, Естонії, Конго та інших країн. Усі вони візьмуть участь у літературному фестивалі. Зірковим гостем називають норвезького письменника,сценариста Ерленда Лу, автора відомих романів «Краща країна у світі» і «Наївно. Супер».

«Ніч поезії і музики non-stop» вкотре, так принаймі сподіваються організатори, стане наймасштабнішою акцією. Бо тут можна буде почути і побачити 40 поетів і кілька музичних гуртів.

Та найбільше львів’ян приваблює книжковий ярмарок. На цей раз свою продукцію привезли понад 600 видавництв з України, Польщі, Росії, Швейцарії.

Українські та європейські інтелектуали запрошують до дискусії на теми «Уроки Мілоша для України: Діалог цивілізацій» та «20 років без СССР», на лекцію «Чеслав Мілош та Нова Європа».

На українця видається менше однієї книжки в рік

Та попри численні розважальні заходи, вкотре на Форумі видавців мова йде про проблеми українського книговидання. Пересічний українець, який не спроможний придбати книжку, позбавлений можливості прочитати її в бібліотеці. Адже чотири роки поспіль держава не виділяє жодної копійки на поповнення бібліотечних фондів. Про це наголосив голова Асоціації видавців Олександр Афонін. «Сьогодні у нас менше одного відсотка книжок, які виходять в Україні, потрапляє в бібліотеки», – каже Олександр Афонін.

За даними Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності, з 2006 року в Україні зростає продаж книг іноземного виробництва. Відтак у бюджет тільки за 2008-2010 роки не надійшло майже 2 мільйони гривень податків. Літературний ринок України рясніє російськими, польськими, китайськими виданнями. Національна українська книжка не може конкурувати з ними через високу вартість і відсутність підтримки з боку держави, наголошують експерти. Вони звертають вкотре увагу на те, що на одного українця в рік видається менше однієї книжки.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG