Доступність посилання

ТОП новини

Супротивників Януковича побили за… футболки


Київ – Бійками та масовими заворушеннями завершився в четвер увечері благодійний розпродаж футболок з написами «Спасибі жителям Донбасу» та іншими, які містять критику представників чинної влади. Бійці «Беркуту», нічого не пояснюючи, силою забрали футболки в організаторів. Працівники фірми, що їх випускає, та футбольні фанати, які скандували слогани, використані для футболок, зазнають тиску з боку правоохоронців. У київській міліції свої дії пояснюють зовсім інакше.

Розпродаж «антивладних» футболок розігнав «Беркут»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У четвер близько тисячі осіб зібралися на майдані Незалежності перед входом до Головпоштамту. На кількох столах організатори благодійного ярмарку розклали футболки із закидами на адресу посадовців чинної влади. Найпопулярніші серед них – «Кровосісі», цитата відомої обмовки чинного Прем’єр-міністра, і «Спасибі жителям Донбасу…» – слоган із нецензурною кінцівкою, який наприкінці літа стали використовувати футбольні фанати, обурені діяльністю Президента Віктора Януковича.

Перехожі отримували футболки та робили благодійні внески на підтримку фірми «Простопринт», яка зазнала збитків через допити та обшуки київської міліції після того, як виготовила перші футболки з написами, спрямованими проти влади.

За декілька хвилин місце благодійної акції оточив «беркут». Організатори продовжили передавати футболки через лави правоохоронців. А тоді бійці «Беркуту», нічого не пояснюючи, вхопили ящики з футболками, і почали відступати уздовж Хрещатика. Юрба переслідувала їх, спалахнули бійки. Одну літню жінку спецпідрозділ звалив і мало не затоптав, згадують очевидці.

Того ж дня депутат Київради від БЮТ Олександр Бригинець зізнався, що під час сутичок зміг відібрати в бійців «беркуту» один із двох ящиків із футболками, та повернути їх власникам.

Пізніше, до організатора, директора «Простопринту» Дмитра Олейникова підійшов міліціонер і став пояснювати, що товар вилучили, бо на нього не було документів. Керівник фірми відповів, що документи міліція вже отримала – вони вилучені під час попередніх обшуків компанії.

Виробники «антивладних» футболок несуть збитки, але не відступають

За годину до цього в коментарі Радіо Свобода директор фірми «Простопринт» Дмитро Олейников сказав, що має інформацію: проведенню акції перешкоджатимуть.

«Спочатку міська влада схвалила наш захід у форматі благодійного ярмарку. Але потім зателефонували і сказали: виставляти товар можете, але продавати – ні. Дозволили лише масову акцію. Чим це мотивують – незрозуміло. Лунали анонімні погрози, телефоном і в соціальних мережах. Не так щодо акції на Майдані, як щодо того, що ми такі нехороші, й ліземо не у свою справу», – зазначив очільник компанії.

Київська міліція на своєму офіційному сайті пояснила, що припинила акцію через те, що замість благодійного ярмарку там нібито поширювали сувенірну продукцію.

«Працівники міліції попередили учасників акції про незаконність їх дій та запропонували припинити протиправні дії. Цю пропозицію учасники акції проігнорували. Тоді працівники міліції припинили протиправні дії та вилучили близько 30-ти одиниць рекламної продукції», – ідеться в офіційному повідомленні. Після цього, запевняють у МВС, Дмитра Олейникова запросили на профілактичну бесіду до райвідділку, де й повернули футболки, вилучені під час акції. Правоохоронці запевняють, що жодних претензій керівник фірми до них не висловлював. І називають недостовірною інформацію ЗМІ про те, що вилучення футболок супроводжувалося застосуванням сили та бійками.

Між тим, кореспондент Радіо Свобода бачив і зафіксував на відео сутички правоохоронців та учасників акції, і початок її придушення – коли працівники міліції відмовлялися пояснити, за якими нормами українського законодавства діють.

Після обшуків, допитів та вилучення майна діяльність компанії «Простопринт» була паралізована, згадує її керівник Денис Олейников. Але зараз вона намагається поновити свою роботу, і – домогтися відшкодування матеріальних та моральних збитків. Так, по 5 гривень із кожної футболки Денис Олейников виділяє на юридичні витрати своєму технологу Галі Редько, яку слідчі УБОЗУ, каже її керівник, погрожували зґвалтувати.

«Галя працює, але переживає, звісно. Чи можемо ми піти на мирову з владою? Звісно, якщо вони вибачаться і відшкодують втрати. Що ж до Галі, то ми не відступимо, допоки винуватці не втратять погони і не опиняться за ґратами», – зазначив Олейников.

Київська міліція і обшуки виробників футболок, і втручання «Беркуту» пояснює тим, що вони порушили закон, зокрема – авторське право.



«За заявою офіційних представників УЕФА про розповсюдження символіки «Євро-2012 без ліцензії, ми перевірили фірму, про яку йшлося в зверненні. Порушена кримінальна справа, виявлена продукція з символікою», – говорить заступник голови прес-служби МВС у Києві Володимир Дмитренко.

Що ж до правопорушень під час обшуку і тиску на працівників фірми з боку слідчих, зокрема, щодо інциденту з обіцянками зґвалтувати, в міліції не дають чіткої відповіді.

«Якщо працівників фірми не влаштовують дії міліції, вони можуть за встановленим законом порядком оскаржити їх у прокуратурі», відповів Радіо Свобода Володимир Дмитренко.

Радіо Свобода звернулося до оргкомітету УЄФА, там підтвердили, що вони відстежують порушення авторського право щодо символіки чемпіонату Європи з футболу, однак зазначили, що не мають права називати конкретних фактів порушень.

Зі свого боку, у «Простопринті» доводять, що відповідальність за дотримання авторських прав несе замовник футболки, а продукцію з логотипами Євро-2012 замовила… сама ж міліція.

За «Спасибі жителям Донбасу…» фанатам продовжують «дякувати»



Між тим тиску зазнають і футбольні фанати «Динамо-Київ», які на останніх матчах почали скандувати «Спасибі жителям Донбасу, за президента-під…са», слоган, який опоненти влади нині використовують в дизайні одягу, відеокліпах та іншій своїй творчості.

Наприкінці серпня одного з лідерів фанатського руху Андрія Коренівського навіть заарештували на декілька днів. Формальна причина – бійка на матчі «Динамо-Карпати» з охоронцем, який намагався зірвати розгорнуте на трибунах зображення Степана Бандери. Правоохоронці продовжують тиснути на фанатів і збирати інформацію про них, розповів Радіо Свобода Віктор, прихильник «Динамо-Київ», який попросив не називати його прізвище.

«Ніхто прямо не каже, що це за слогани. Порушена кримінальна справа за фактом бійки на стадіоні. Людей викликають, допитують, дивляться контакти у їхніх телефонах. Запитують, хто і що на стадіоні бачив. Називають це профілактичною роботою. Це можна розцінювати як тиск за скандування антипрезидентських лозунгів», – розповів Віктор.

Влада нападає на опонентів через скою слабкість – експерт

Такий тиск на людей, що публічно висловлюють осуд посадовцям, може свідчити про слабкість та нерозумність чинної влади, говорить аналітик корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко.

«Влада діє рефлекторно, не думаючи, наче амеба – на подразник. Там, де можна не звернути увагу – вони нервують. Чому? Бо немає чого запропонувати суспільству, – пояснює експерт. – Падає рівень життя, знижується інтегральна якість влади. Розганяють навіть неполітичні мітинги. Як-от у Донецьку – пенсіонерок, що відстоювали права тварин. Бо переймаються кожним проявом народного невдоволення».

Аналітик вважає такі дії правоохоронців ознакою того, що влада в Україні не є адекватною внутрішнім та зовнішнім викликам. А це, за його словами, є загрозою для держави в цілому.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG