Доступність посилання

ТОП новини

Європейський тиждень мобільності – тепер і в Чернівцях


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Чернівці – У Чернівцях розпочався Європейський тиждень мобільності. Така акція проводиться щорічно в містах Європи з 16 по 22 вересня. З її допомогою звертається увага на покращення природного середовища. Для цього велосипед популяризується не лише як спортивне знаряддя, але й як звичайний транспортний засіб. Чернівці вперше долучилися до акції завдяки канадському грантові – понад сім тисяч канадських доларів. Гроші пішли на втілення проекту «Популяризація дружньої до довкілля транспортної системи».

Розпочався Тиждень мобільності з флешмобу. За задумом організаторів, о восьмій ранку одночасно з двох точок міста стартували по три учасники: один їхав на авто, інший громадським транспортом, третій – на велосипеді. Кожен у свій спосіб добирався на роботу.

Метою флешмобу було встановити, хто за скільки часу дістався до центру міста, і показати, що велосипед – не гірший різновид транспорту, ніж авто чи маршрутне таксі.

Як виявилося, в одній із груп автомобіль приїхав швидше за велосипед лише на дві хвилини, та й то лише тому, що зранку менші затори. На думку координатора акції «Європейський тиждень мобільності в Чернівцях» Тетяни Лебухорської, їм вдалося досягти мети, а саме показати, що на велосипеді можна їхати містом практично так само швидко, як і на авто.

Одна з учасниць флешмобу, яка добиралася до центру громадським транспортом, не була задоволена поїздкою. Вона розповіла про спекотний забитий салон маршрутки, затори і постійне побоювання спізнитися на роботу. Набагато кращі емоції, зізналася дівчина, у неї виникають, коли вона дістається пішки чи велосипедом.

Тиждень агітації за велосипед

У суботу Чернівці візьмуть участь у всеукраїнській акції «Велопарад без кордонів» – велосипедисти їхатимуть не у спортивному, а в звичайному одязі. Так велосипедисти доводитимуть мету акції, що велосипед – це транспорт, а не просто спортивне знаряддя.

У рамках тижня у Чернівцях також прокладуть веломаршрут, відкриють велопарковку. На офіційне відкриття обіцяли приїхати представники посольства Канади, яка надала акції фінансову допомогу.

А 22 вересня Чернівці разом зі всією Європою відзначать день без авто. Тоді якраз і буде запропоновано всім охочим пересісти на велосипеди.

Велосипедом на роботу вже пообіцяли приїхати міські чиновники. Тому є сподівання, що великих автомобілів у центрі міста того дня стане менше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG