Доступність посилання

ТОП новини

Жінку з косою чекатиме дівчина з квітами?


Янукович чекає вбивчої «подлянки» звідки завгодно, але тільки не від найближчої своєї соратниці. Тим часом ризикує бути задушеним саме нею.

«Якби я знала, хто це зробив... Якби я знала, хто ухвалив таке рішення. Я задушила б його власними руками», – сказала заступник глави президентської адміністрації Ганна Герман в ефірі одного з телеканалів.

Мова ішла про когось, нібито невідомого, хто ухвалив підступне рішення засадити Юлію Тимошенко за грати.

Можливо, тільки сама пані Герман не чула, що Президент Янукович підпорядкував собі все, в тому числі й судову систему. Без його згоди в суді не тільки Родіон Кірєєв не пікне, а й миша не пробіжить. Отож, душити доведеться власного шефа.

«Не бійся!»

А якщо говорити без іронії, ці слова можуть бути показником того, що Захід таки дочавлює Віктора Януковича і під загрозою непідписання угоди про Асоціацію з Європейським Союзом Президент міркує над тим, як без втрати обличчя випустити колишню прем`єрку на волю. Можливо, злоститься в глибині душі на своїх недолугих радників, які переконали його, що західні політики надто зайняті власними проблемами, щоб звертати увагу на якусь там Тимошенко. І тепер він готує громадську думку до того, що його політична суперниця вийде на волю.

І уявіть, що нарешті воно здійсниться. Виходить жінка з косою на волю і що? А тут її чекає з розкритими обіймами власник фірми «ProstoPrint» Денис Олейников у футболці зі знаменитим гаслом «Спасибо жителям Донбасса...». Після безглуздого наїзду на свою фірму з боку «орлів міністра Могильова» він оголосив про створення руху під гаслом «Не бійся!». Поширив в інтернеті звернення до Віктора Януковича та Миколи Азарова, де оголосив їх ворогами українського народу, і пообіцяв вивести незабаром на Майдан 200 тисяч людей. Але наступного дня виїхав за кордон. Він пояснив на Фейсбуці, що нібито готується арешт не лише його, а й дружини, а старих батьків мають намір позбавити права опікунства над онуками. Через це нібито був змушений залишити країну. Через все це він виглядає як природний союзник Юліі Тимошенко.

Колишню прем`єрку може чекати дівчина з квітами – героїня останніх днів, студентка Могиляки Дарина Степаненко, яка на міжнародному форумі міністрів освіти прославилася тим, що тицьнула букетом у пику міністрові освіти Дмитру Табачнику. Звісно, її мішенню був саме «Діма» з його поверненням корупції у систему вищої освіти. Але якщо запитати дівчину, чи любить вона Януковича, то навряд чи ми почуємо освідчення в коханні. Тому гіпотетично вона б мала при виході вручити ці квіти своїй начебто природній союзниці – жінці з косою.

Біля виходу з Лук`янівського слідчого ізолятора мав би, подзенькуючи бойовими медалями, чекати і натовп ветеранів війни в Афганістані. Їх влада намагалася позбавити пільг, що їм надавалися ще від часів СРСР. Минулого тижня вони були на межі штурму Верховної Ради. Журналісти, які в цей час були в парламенті, розповідали, що депутати панічно знімали з лацканів значки. Якби туди увірвалися ці громадяни, то «народним обранцям» було б мало місця. Отож, вони теж серед невдоволених і серед гіпотетичних союзників Тимошенко.

До виходу з СІЗО у політув`язненої номер один можуть з`явитися ще гіпотетичні союзники, оскільки Янукович і його бригада стрімкими темпами ображає і принижує все нові й нові прошарки суспільства. Але насправді вищеописані сцени – лише фантазії. Реально Юлію Тимошенко зустрінуть тільки її соратники по партії і вірні бабусі. Всі інші гіпотетичні союзники не поспішатимуть до неї в обійми. Навпаки, вони всіляко дистанціюються від політиків – не лише від влади, а й від опозиції. Вони прагнуть діяти самостійно, не апелюючи до можновладців.

«Банду геть!» – малувато для перемоги

Якщо Тимошенко з командою будуть воювати за владу під гаслом «Банду геть!», то вона так і залишатиметься в оточенні уже нечисленних прихильників. Суспільство ж продовжуватиме діяти самостійно. Для нього вихід Тимошенко, звісно, стане важливим фактом, бо в країні таки збережеться така-сяка змагальність. І на наступних виборах знову існуватиме інтрига, кого виберуть главою держави. Але суспільству буде від цього ні холодно, ні жарко, адже вибирати доведеться між шилом і швайкою. Хіба що станеться диво і жінка з косою переборе себе й запропонує громадянам програму, яка буде спрямована на демонтаж існуючої олігархічної системи влади і здійснення реформ в інтересах всього суспільства, а не лише найбагатшого його прошарку.

Юрій Луканов – незалежний журналіст

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
XS
SM
MD
LG