Доступність посилання

ТОП новини

Естонія ділиться досвідом електронного управління


Рига – 26–28 вересня в Естонії, яка вважається однією з провідних країн світу у сфері інформаційних технологій, відбулася 5-а міжнародна конференція «Теорія і практика електронного управління». У перебігу цього заходу 400 учасників із 60 країн світу особливу увагу звертали на використання новітніх технологій для удосконалення відносин між урядом та громадянами.

Естонія є батьківщиною розробки таких нововведень, як Skype, Kazaa та Hotmail. Тому не дивно, що більшість її жителів не стоять у чергах за рецептами та квитками, бо існують спеціальні проекти е-здоров’я та е-квиток. Голосують на виборах за допомогою ідентифікаційної картки, заповняють податкову декларацію, а також дізнаються про оцінки дітей у школі та стан свого банківського рахунку через інтернет.

Розрахуватися в Естонії за паркування машини, послуги таксі, придбати нові речі, заплатити штраф можна по мобільному телефону. Зареєструвати фірму, отримати ліцензію та сертифікат також можна в електронному вигляді.

Важливим є й факт прозорості, коли у громадян з’являється ресурс впливу на владу. Зокрема, жителі Тарту, побачивши на електронній міській мапі план будівництва нового сміттєзвалища, направили електронний протест, який влада взяла до уваги.

Питання безпеки особистих даних також вирішене. На єдиному порталі електронного уряду Естонії використаний принцип, коли користувачеві доступна статистика перегляду його даних. Якщо, зокрема, будь-хто з державного апарату незаконно ознайомлювався з даними про його здоров’я, то користувач може порушити кримінальну справу.

«На жаль, е-уряд – це не питання технологій»

Естонія є лідером серед європейських країн із впровадження інтернет-технологій у сфері державного управління. Тому Центр електронного управління Міжнародного інституту програмних технологій Університету ООН й вирішив провести 5-у міжнародну конференцію з теорії та практики електронного управління саме у Таллінні.

«Ця конференція є ніби плацдармом для вивчення досвіду інших у створенні е-управління. Естонія у цьому сенсі дуже цікава для багатьох країн. Тому що, якщо у вас багато коштів та інших ресурсів, то і проблем не так багато. А якщо з незначними ресурсами вдається це зробити, то тоді це вже цікаво. Ось Естонія якраз і є такою державою», – зауважив член Ради директорів Академії електронного управління Естонії Івар Талло.

Спочатку люди, потім державні послуги, потім технології – ось основний принцип побудови естонського е-уряду. Однак, за словами Івара Талла, він діє не завжди.

«На жаль, е-уряд – це не питання технологій. Це питання принципів управління. Якщо технологію можна купити, то культура бюрократії вирощується роками. Тому важливими є й інші аспекти, крім технологій. У перебігу цієї конференції якраз про це багато говориться», – зазначив Івар Талло.

У рамках конференції була організована спеціальна секція, присвячена впровадженню електронного управління в країнах пострадянського простору, зокрема, і в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG