Доступність посилання

ТОП новини

Біля Верховної Ради спорудили «загадкову» високу огорожу


Київ – Навколо Верховної Ради України ростуть нові паркани. З боку Маріїнського палацу з’явилася огорожа із загостреними верхівками і висотою понад 2 метри. Вона стала продовженням паркану, що спорудили влітку, він відокремлює площу Конституції від Маріїнського парку. Утім, депутати запевняють, що не знають, хто і навіщо спорудив огорожу. Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що з’ясує природу виникнення паркану. Проте в опозиції кажуть, що спікер лукавить.

Біля Верховної Ради спорудили нову огорожу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Паркан, що сягає плеча дорослого чоловіка, біля Верховної Ради залишився тільки з боку вулиці Грушевського. З інших боків парламент опинився за значно вищою огорожею, яку не подолають жодні мітингувальники. Тепер висловити протест діям депутатів чи заявити якусь вимогу до них можна або навпроти закритого Маріїнського палацу, або поміж дерев Маріїнського парку, або ж з іншого боку вулиці Грушевського. Утім, хто, навіщо і за які кошти спорудив новий паркан, не знає ніхто з депутатів. Принаймні так вони кажуть. У цьому ж журналістів запевнив керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

«Владу і народ не може роз’єднати будь-який паркан. Якщо керівники правоохоронних органів через якісь причини пропонують якісь вимоги або господарські структури ставлять, то це точно не рішення депутатського корпусу. Запевняю вас, ми не маємо до цього стосунку. Гадаю, керівництво парламенту вивчить цю проблему і ухвалить відповідне рішення», – припустив Єфремов.

У прес-службі київської міліції Радіо Свобода запевнили, що правоохоронні органи спорудженням парканів не займаються.

Парламент не має стосунку до паркану навколо Ради – Литвин

Голова Верховної Ради Володимир Литвин нагадав, що нова огорожа з’явилася на місці старої огорожі, значно нижчої, яку зламали ветерани-афганці під час акції протесту 20 вересня.

«Після того, як зламали той маленький парканчик, що був біля Верховної Ради і до якого мала стосунок Верховна Рада, ми жодним чином нічого не робили. Верховна Рада ніякого стосунку до цього паркану не має. Я зі свого боку зроблю відповідний запит, щоб не відхрещувалися ті, хто його поставив», – пообіцяв Литвин.

В опозиції припускають, що паркан могли спорудити силами й коштом муніципальної влади. У Київміськдержадміністрації це припущення не змогли ані підтвердити, ані спростувати.

Влада все більше і більше боїться населення – Доній

Не так важливо, які служби займалися встановленням огорожі, важливо, що це означає, відзначив у коментарі для Радіо Свобода депутат від «Нашої України – Народної самооборони» Олесь Доній.

«Влада все більше і більше боїться населення. Зрозуміло, що вона готова відгороджуватися, щоб не мати безпосереднього спілкування. Паркан – це певний символ: демократія зараз закрита на замок. Це не дивно тому, що при владі сили, які значною мірою вийшли з кримінальних структур. Щодо голови Верховної Ради, то дивного немає у його необізнаності, адже вся влада зараз зосереджена на вулиці Банковій», – переконаний Доній.

Крім того, з кожним новим парканом Україна сильніше віддаляється від Європи, зауважує депутат від БЮТ Еліна Шишкіна.

«Я проти будь-яких парканів біля будь-яких будівель центральних органів виконавчої влади чи, тим більше, законодавчого органу. Паркан символізує відгородження від інтересів власних виборців, – наголошує вона. – Біля Конгресу США парканів немає, біля німецького Бундестагу парканів немає. Це цілком нормально для парламентів будь-яких нормальних демократичних країн».

Також Еліна Шишкіна відзначила, що Голова Верховної Ради просто не може не знати, хто і за чиїм наказом спорудив огорожу навколо парламенту.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG