Доступність посилання

ТОП новини

На Донеччині триває боротьба за українську школу


Будівля зачиненої Макіївської школи
Будівля зачиненої Макіївської школи

Донецьк – Мешканці Донеччини знову вийшли з протестами проти закриття українських шкіл у регіоні. Батьки та учні в п’ятницю влаштували мітинг під зачиненою будівлею Макіївської школи. Вони програли в районному та Апеляційному суді, але не погоджуються віддати школу, адже альтернативи у віддалених селищах не бачать.

Боротьба за українську школу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Учні зібралися під рідною школою, яка вже понад місяць порожня. За словами мітингувальників, діти добираються до нової школи автобусами у «дві зміни», тому що всі разом не вміщаються. Ходити ж пішки досить далеко – приблизно три кілометри. Також однією з основних претензій батьків є мова навчання.

Ганна Назіпова, мати одного з учнів-старшокласників, пояснює: її сину досить важко. Коли він вчить уроки, думає українською, а перекладає російською.

«Ми вимагаємо відкрити все ж таки нашу школу, поки є час до осінніх канікул. Ми хочемо, щоб влада сіла за круглий стіл, обговорила це все й ухвалила рішення з приводу відкриття школи, починаючи вже з другої чверті навчального року. Ми вимагаємо, щоб втрутилася наша вища влада – Президент, прем’єр-міністр, Табачник – і реально розглянули те питання, яке існує», – заявила Ганна Назіпова.

Інша занепокоєна мати Тетяна Царьова зауважила: «От зараз вони закриють школу, а потім куди підуть діти маленькі? У мене дитина. Ось дитячий садок у нас був великий. Його закрили, зруйнували. А тепер у мене дитина два роки стоїть на черзі, немає місць для нас. Інші сади нас не беруть, те ж саме буде й зі школами».

Судові процеси затягнулися, а проблема залишається

А поки діти вчаться по різних школах, розгляд справ тягнеться у Донецькому окружному адміністративному та у Вищому адміністративному судах України. За словами правозахисника Марії Олійник, суд штучно затягується, а суддя підіграє владі.

У той же час начальник управління освіти міста Макіївки Ірина Лях заявляє, що про відкриття школи №3 мова не йде. «Батькам пропонували давно сісти за круглий стіл, тільки вони на цей круглий стіл не йдуть, нехай вони вже вкотре не лукавлять. Суди поки продовжуються, тому яке приймуть рішення інші суди, ми, як законослухняні по всіх цих судах будемо виконувати», – прокоментувала ситуацію чиновниця.

Однак самі діти теж хочуть повернутися до рідної школи, адже діставатися до нового місця навчання довго і проблематично. Одинадцятирічний Данило Коломієць, який вчиться у шостому класі, із сумом розповів: «Це моя рідна школа, я в ній дуже довго провчився, дуже хочеться в ній довчитися. А в іншій я сумую по своїй школі». Він пояснив, що тепер має їздити у нову школу сам на маршрутці.

Деякі школи на Донеччині вже вдалося відстояти через суди. Тому батьки використовують усі засоби для повернення школи. Окрім звернень до вищого керівництва країни вони навіть об’єдналися зі вчителями та підготували саму будівлю до навчального року. Чи дасть це свої плоди, покаже час.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG