Доступність посилання

ТОП новини

США звинувачують Іран у причетності до терористичної змови


Посольство Саудівської Аравії у Вашингтоні, 11 жовтня 2011 року
Посольство Саудівської Аравії у Вашингтоні, 11 жовтня 2011 року

Нью-Йорк – Внаслідок викриття у Сполучених Штатах терористичної змови, Вашингтон погрожує посилити заходи щодо Ірану. Урядовців цієї країни підозрюють в організації замаху на життя посла Саудівської Аравії у США. Тегеран заперечує свою причетність до змови, але Європейський Союз попереджає про «серйозні міжнародні наслідки» для Ірану, якщо звинувачення підтвердиться.

Віце-президент США Джо Байден у телевізійному інтерв’ю заявив, що Білий дім прагне об’єднати світову спільноту для підтримки можливої відповіді на іранську змову, яку Байден назвав «обурливим актом, за який іранцям доведеться відповідати».

Державний секретар Гілларі Клінтон сказала, що США консультуються з іншими державами про заходи з метою «дальшої ізоляції» іранського режиму – на додаток до вже існуючих міжнародних санкцій ООН.

«Ми проведемо консультації з нашими друзями й партнерами в усьому світі щодо того суворого попередження (Іранові), що такого роду діям, що порушують міжнародні норми, буде покладено край... Такого роду дії підривають міжнародні норми й міжнародну систему. Іран мусить нести відповідальність за свої дії», – наголосила Гілларі Клінтон.

Британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон також висловився за посилення міжнародних санкцій проти Ірану.

Заколот, який луснув

Про іранську змову відомо практично все до останньої копійчини. Двоє іранців, один – офіцер іранської спецслужби Голам Шакурі, а другий – громадянин США з Техасу, Мансур Арбабсіар, продавець автівок, домовлялися з представником мексиканського наркокартелю Los Zetаs про здійснення низки терористичних актів.

Зокрема, планувалося вбити саудівського посла у Вашингтоні, а також підірвати вибухівкою саудівське й ізраїльське посольства в Аргентині та ізраїльське посольство у США. За проведення терактів мексиканські наркобарони мали отримати півтора мільйона доларів готівкою і декілька тонн опіуму з Близького Сходу.

На початку серпня цього року іранці як завдаток поклали 100 тисяч доларів до нью-йоркського банку на рахунок представника картелю. Ба більше, Арбабсіар полетів до Мексики, щоб сидіти там як запорука сплати іранцями решти грошей після виконання домовлених терактів.

Родзинка всієї афери полягала в тому, що мексиканський «наркобарон» насправді був інформатором американських правоохоронних органів. Кожен крок змовників, кожна телефонічна розмова між Тегераном і Техасом записувалася, контролювали переведення ста тисяч доларів із Тегерана до Нью-Йорка – одним словом, всі дії були під ковпаком Федерального бюро розслідувань.

Саме ФБР надало інформацію мексиканським спецслужбам, внаслідок чого Арбабсіару в аеропорту Мексико-Сіті не дали й кроку ступити, одразу посадили на зворотний рейс до Нью-Йорка, де іранця благополучно заарештували. Йому загрожує довічне ув’язнення. Його поплічника Шукурі розшукують, але підозрюють, що він встиг втекти до Ірану.

На прес-конференції у Вашингтоні міністр юстиції Ерік Холдер заявив, що «Сполучені Штати мають твердий намір притягти Іран до відповідальності за його дії».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG