Доступність посилання

ТОП новини

ЄС «надзвичайно занепокоєний» новою справою щодо Тимошенко – речник Аштон


Юлія Тимошенко на засіданні Печерського суду, Київ, 11 жовтня 2011 року
Юлія Тимошенко на засіданні Печерського суду, Київ, 11 жовтня 2011 року

Прага – Європейський Союз надзвичайно занепокоєний новою справою проти колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. Про це Радіо Свобода сказав Макл Мен, речник керівника зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Катрін Аштон.

Брюссель знову неприємно здивований подіями у Києві. Відкриття нової справи проти колишнього Прем’єр-міністра та лідера опозиції Юлії Тимошенко сприйняли з «надзвичайним занепокоєнням», сказав Макл Мен, речник Верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон.

«Очевидно, що це викликає надзвичайне занепокоєння. Ми чітко визначили нашу позицію вже після першого вироку, і високий представник із закордонної політики пані Аштон зробила подібну заяву в Європейському парламенті. Ми вважаємо, що ці суди відбуваються не відповідно до міжнародних стандартів, – зазначає Макл Мен. – Виглядає так, що застосовується вибіркове правосуддя, особливо проти членів колишнього уряду пані Тимошенко. І якщо те, про що повідомляють у пресі, є правдою, то ця подія викликає велике занепокоєння».

Посол Чехії у Великій Британії Міхал Жантовський заявив, що справа із засудженням Юлії Тимошенко трактується у Європейському Союзі як політична, і що ЄС буде вивчати нові обставини й відреагує на них.

«Європейський Союз та окремі європейські країни висловили своє занепокоєння. Ми сподіваємося, що в Києві усвідомлять, що судові процеси – це не спосіб вирішувати політичні розбіжності, – каже він. – Ми будемо уважно стежити за розвитком подій і реагуватимемо на них».

Нову справу проти Тимошенко порушили після листа Міноборони Росії

Тим часом агентство «Інтерфакс-Україна» з посиланням на інформоване джерело, повідомило, що в Росії вважають, що відновлювати справу стосовно колишнього прем’єра Тимошенко стосовно корпорації «Єдині енергетичні системи України» «не варто», бо в самій Росії її закрили у зв’язку з припиненням терміну давності.

У рамках даної справи правоохоронними органами Росії Тимошенко було заочно пред’явлене звинувачення в дачі хабара посадовим особам Міноборони Росії.

За словами джерела, українська влада ще з осені минулого року домагалася притягнення до кримінальної відповідальності екс-прем’єра Тимошенко по цьому епізоду.

«Проте російська сторона заявила, що справу щодо Тимошенко припинено за нереабілітуючих підстав – за закінченням терміну давності, і підстав реанімувати цю справу немає», – сказав співрозмовник агентства.

Однак, відмовившись відновлювати справу в Росії, влітку цього року російська сторона направила до Києва лист із проханням компенсувати матеріальні збитки за поставлений газ, сказало джерело.

Саме цей лист Міноборони Росії дозволив українським правоохоронним органам порушити нову кримінальну справу проти Тимошенко.

Перший заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов заявив, що нові звинувачення на адресу колишнього Прем’єр-міністра та голови партії Юлії Тимошенко абсурдні, і що він розцінює дії СБУ як продовження політичних репресій проти опозиції.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG