Доступність посилання

ТОП новини

Янукович не збирається повторювати помилку Кучми у справі Тимошенко (світова преса)


Прага – У західній пресі продовжують обговорювати судовий вирок у справі Юлії Тимошенко і деякі з впливових видань іронізують з приводу того, що «американським співакам свободи варто було б бути обережнішими у своєму обуренні», бо й у США використовують нечіткі закони для переслідування ні в чому невинних людей. Оглядачі також не виключають, що Янукович може запам’ятатися «як черговий диктатор у сірій зоні між ЄС і Росією». І тут не обходиться без іронії, коли журналісти називають Віктора Януковича «нашою (для Кремля) людиною в Києві», цитуючи президента Росії, який вважає, що українські суди можуть судити як завгодно і кого завгодно, головне – щоб вони були не проти Росії і не проти «Газпрому». Як у Гоголя про сварку двох Іванів та абсурдний суд між ними, з повісті, котру й сьогодні люблять читати у Великій Британії.

Відоме американське видання «Форбс» оприлюднило статтю про те, що і в США є статті в законах на кшталт «порушення добросовісного обслуговування», за якими, як у справі медіамагната Конрада Блека, «суд не посоромився зробити інтелектуальний фінт у прозорій спробі підтримати уряд і повернути підсудного до в’язниці», і таким чином використати, як і статтю 365 Кримінального кодексу України, «для переслідування невинних». Автор статті так і резюмує, що «використання недостатньо чітких законів у законодавстві для переслідування невинних» являється одним із характерних явищ і для правосуддя на Заході.

Кореспондент московського видання «Комерсант» Володимир Соловйов так і називає Президента Віктора Януковича, з точки зору Кремля – «нашою людиною у Києві», коли іронізує над метаморфозами з нинішнім українським главою, котрий позбувся своєї невпевненості, відчувши у своїх руках всю повноту влади. Нині, як пише автор, «найбільш злостиві вороги Януковича за ґратами», опозиція ослаблена, а сам Президент не соромиться жити без дружини у «великому палаці» та не забуває «достойно прилаштувати у столиці своїх друзів-земляків». Більше того, як зауважує Володимир Соловйов, Віктор Федорович не збирається повторювати помилки Леоніда Даниловича «і випускати Юлію Тимошенко на свободу». «Тепер Януковичу залишилося порахуватися лише з Ющенком, і всі, через кого він втратив дорогоцінних шість років без влади, будуть таким чином покарані», – підсумовує автор матеріалу в «Комерсанті». Януковича не лякає перспектива стати в Європі «не-руко-пожатним», він не перший і не останній пострадянський керівник, котрий потрапив у немилість на Заході через специфічні методи розправи з опозицією, зауважує Володимир Соловйов. А в Москві, на думку автора статті, раді та добре розуміють нинішнє становище Януковича і наголошують, що для Кремля в українському судочинстві головне – «не зачіпайте нас і наш «Газпром», в іншому «може поводити себе як завгодно і саджати на нари кого завгодно».

Київський кореспондент «Волл Стріт Джорнал» і американського часопису «Тайм» Джеймс Марсон висловлює думку про те, що для влади Президента Януковича не обов’язково робити вибір між Європою і Росією,бо він «може запам’ятатися, як черговий диктатор у сірій зоні між ЄС та Росією».

Чи не нагадує відновлення Генпрокуратурою України старих-нових справ Юлії Тимошенко сатиричні повісті Миколи Гоголя з серії «Миргород», особливо, повість про абсурдну сварку Івана Івановича з Іваном Никифоровичем? Про це сьогодні пише британська «Ґардіан», яка рекламує нову книжку Гоголя англійською, «Як посварилися два Івани», що вийшла у видавництві цієї газети, в серії «Один зі світових класиків». У короткій рецензії відзначаються деякі деталі вже згаданої повісті Гоголя про двох миргородських Іванів, про «ходячі пасквілі людські», про судове рішення, що його украла із залу суду бура свиня… І знамениту вже фразу Гоголя з цієї повісті про безрадісний миргородський пейзаж: «Нудно на цьому світі, панове!» Ці повісті Гоголя, як ідеться у рецензії, висміюють людські слабкості, марнославство і дають нам сили до життя, даруючи можливість сміятися над нами безпосередньо, навіть не зважаючи на, здавалося б, віддаленість гоголівських героїв у понад століття від нас.

Польська «Жечпосполіта» інформує, що цьогорічна Різдвяна ялинка у Ватикані буде з України, точніше – 30-метрову вічнозелену красуню привезуть до Рима із Закарпатської області. А ще 43 менших ялинки для Ватикану і його палаців прибудуть зі Львівської області України. Представники греко-католицької церкви в Україні кажуть, що такий факт ще раз свідчить про європейську приналежність України та її народу.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG