Доступність посилання

ТОП новини

Активісти «податкового Майдану» заявляють про тиск з боку влади


«Беркут» зніс наметове містечко підприємців, які протестували проти ухвалення Податкового кодексу, Київ, 3 грудня 2011 року
«Беркут» зніс наметове містечко підприємців, які протестували проти ухвалення Податкового кодексу, Київ, 3 грудня 2011 року

Київ – Активісти «податкового Майдану» вимагають від Верховної Ради скасувати деякі норми Кримінально-процесуального кодексу. Вони стверджують, що правоохоронці зловживають можливістю продовжувати термін затримання особи для її ідентифікації. Так, зокрема, чинять з колишніми учасниками акції протесту проти ухвалення Податкового кодексу, яких нині обвинувачують у пошкодженні тротуарної плитки на майдані Незалежності у Києві. Про це Радіо Свобода заявив керівник одного з громадських рухів Олександр Данилюк.

Вже понад тиждень перебуває за ґратами активіст «податкового Майдану» Віталій Грузинов, повідомив координатор громадського руху «Спільна справа» Олександр Данилюк. Він звернувся до Конституційного Суду України з проханням роз’яснити, чи відповідає Основному законові стаття Кримінально-процесуального кодексу, що дозволяє подовжувати затримання громадян понад 72 години.

Крім того, фахівці з права, які беруть участь у роботі громадського руху розробили законопроект, що передбачає скасування такої норми, розповів Данилюк.

«Швидшим є шлях скасування Верховною Радою цієї норми, тому ми надіслали низці опозиційних депутатів створений нами законопроект із порханням його зареєструвати і проголосувати за нього. Якби ми жили у правовій державі, у цьому не було б необхідності, тому що у статті 29 Конституції чітко зазначено, що будь-яке затримання, довше ніж на 72 години, можливе лише за умови наявності постанови про взяття під варту», – наголосив Олександр Данилюк.

Рішення про взяття під варту Віталія Грузинова можуть ухвалити вже в четвер. Саме на цей день призначено судовий розгляд подання слідчого щодо арешту. Решта громадян і надалі ризикують потрапити на тиждень або й два за ґрати без жодного рішення суду.

У парламентській більшості поки не налаштовані підтримувати громадську ініціативу, принаймні доки немає відповідного роз’яснення Конституційного Суду, розповів Радіо Свобода депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко.

«Питання про те, щоб не затримувати довше ніж на 3 доби, – спірне. Адже якщо в нас є вбивця, якому не встигли висунути обвинувачення, що його – відпускати? Треба ж думати не про Данилюка, а про ситуацію з правоохоронними органами у державі. Ми повинні, звісно, законодавство лібералізувати, але ж не на стільки, щоб бандити гуляли. Будь-який законопроект слід вивчати на відповідність ситуації. У нас є об’єктивні обставини і об’єктивне життя, і рівень правової свідомості громадян відповідний», – зауважив Колесніченко.

Треба висувати обвинувачення, а не вибивати свідчення – Доній

Зважений підхід до лібералізації кримінального законодавства – умова обов’язкова, але вона не стосується ситуації, коли законодавча норма суперечить Конституції, сказав Радіо Свобода депутат від «Нашої України – Народної самооборони» Олесь Доній.

«У нас не нормальна ситуація з правоохоронними органами. Що довше вони мають право утримувати в КПЗ, то більша можливість тиску з боку правоохоронців на затриманих. Якщо є переконання, що затриманий убивця, то йому, звичайно, треба висунути обвинувачення досить швидко, а не вибивати свідчення. Знаючи правоохоронну систему в Україні, можу стверджувати, що це можливість для зловживань і вибиття, в тому числі тортурами, незаконних свідчень», – зазначив Доній.

За даними Олександра Данилюка, опозиційні депутати, які вже вивчили законопроект, запропонований активістами «податкового Майдану», його підтримують і наступного пленарного тижня можуть зареєструвати у Верховній Раді.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG