Доступність посилання

ТОП новини

На донецькому заводі «Топаз» люди забули про зарплату


Донецьк – У Донецьку працівники публічного акціонерного товариства «Топаз» вже 8 місяців не отримують зарплату. На заводі «Топаз» працює більше тисячі людей. Заборгованість із заробітної плати обчислюється десятками мільйонів гривень. Але нарешті у людей з’явилася надія: кошти може надати або банк або держава.

Завод «Топаз» спеціалізується на випуску складної радіотехніки та входить до однойменної державної акціонерної холдингової компанії (ДАКХ). Компанія підпорядковується Міністерству промислової політики України. У самому міністерстві обіцяють погасити борги до кінця року. За даними чиновників, заборгованість станом на 1 вересня складає трохи більше 18,5 мільйонів гривень.

Чи буде кредит?

Донецький міський голова Олександр Лук’янченко цього тижня підтвердив можливість отримання кредиту для підприємства від «Альфа–Банку».

«Це питання, пов’язані з видачею кредитних ресурсів. Банк вимагає ще декілька документів, які на сьогодні передані. Я думаю, це питання буде вирішене, тому що в договорі і в контракті, який підписаний на поставку спецобладнання, оговорена і попередня оплата, і аванс», – заявив Олександр Лук'янченко.

Працівники заводу у відчаї.«Хтось звільнився, хтось бере відпустку й десь підробляє. Комунальні заборгованості у всіх практично. Люди починають економити на харчуванні. Керівництво мовчить. Ми чекали понеділка (24 жовтня – ред.), нам обіцяли, що буде засідання кредитної комісії в «Альфа–Банку», і буде вирішене питання. Ніби вже все залагоджено. Пакет документів наш генеральний директор холдингу з Києва привіз, всі документи, які запитував банк, він надав. У понеділок виявляється, що «Альфа–Банк» відмовляється нам давати кредит за незрозумілими причинами», – розповіла Людмила (ім’я змінено), яка працює на підприємстві.

Допомога від держави

Поки не зрозуміла ситуація з кредитом від «Альфа–Банку», керівництво якого, до речі, мітиться у Москві. Прес-служба банку від коментарів відмовилася.

Представники самого холдингу «Топаз» на телефонні дзвінки не відповідають. Проте з’ясувалися інші обставини: до Верховної Ради України 11 жовтня було внесено законопроект про надання безвідсоткової довгострокової позики ДАХК «Топаз» на погашення заборгованостей із зарплати. У пояснювальній записці йдеться про суму у 40 мільйонів гривень. 18 жовтня законопроект був ухвалений в цілому.

Подавав його народний депутат від Партії регіонів Петро Мельник. Зараз законопроект чекає на підпис Президента України Віктора Януковича.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG