Доступність посилання

ТОП новини

У Донецькому національному університеті під ударом міжнародний факультет і буфети


Оголошення в університеті, Донецьк, 8 листопада 2011 року
Оголошення в університеті, Донецьк, 8 листопада 2011 року

Донецьк – У Донецькому національному університеті знову неспокійно. Співробітники побоюються, що під прикриттям реорганізації тимчасове керівництво вишу може закрити цілий факультет – міжнародний. Крім цього, у навчальному закладі на кілька днів закривали буфети. Студенти б’ють на сполох – бояться подорожчання їжі.

На міжнародному факультеті Донецького національного університету працювало 27 осіб і навчалося 50 студентів. Багато працівників уже отримали повідомлення про те, що повинні забрати трудові книжки. Із 1 листопада вони не мають чинних трудових договорів.

За словами голови правління профспілкової організації працівників ДонНУ Володимира Подмаркова, міжнародний факультет був на повному самозабезпеченні. Тобто зарплата нараховувалась із коштів, які сплачували іноземні студенти. Якщо ж не економічний чинник, то що змусило керівництво ухвалити рішення про подібну реорганізацію?

Володимир Подмарков, який викладав на факультеті хімію, пояснює: «Про причини не кажуть, на контакт не йдуть, копії наказу не дають. Фактично знищується факультет. Подають зараз версію, що факультет маленький, студентів мало. Я вважаю, що виникла необхідність прибрати людей небажаних, наприклад, в.о декана, голову профкому, його заступника».

Зі свого боку, виконувач обов’язків ректора ДонНУ Петро Єгоров не коментує ситуацію. Те саме Радіо Свобода заявив голова прес-служби ДонНУ Олександр Буга. «На даний момент коментарів ніяких давати не можу, поки йде реорганізація у ВНЗ», – зауважив він.

Буфети віддадуть родичеві виконувача обов’язків ректора?

Але процес реорганізації викликає багато запитань. Крім можливого закриття міжнародного факультету, співробітників і студентів турбує майбутнє буфетів. Вони не працювали з п’ятниці по сьогодні.

Можливу причину називає працівниця буфету Галина, яку збираються звільнити. «Тому, що хочуть здати в оренду», – каже вона. А студент Віталій висловив таке побоювання: «По університету ходять чутки, що новий буфет вже не буде належати до структури університету, а буде приватний. Цей приватний власник є родичем або дуже близькою людиною до в. о. ректора Єгорова. Зрозуміло, що ціни піднімуться, як очікують, в два-три рази».

Голова профспілки працівників ДонНУ Володимир Подмарков говорить, що зміну власництва буфетів оскаржує трудовий колектив, і зараз справа у «трудовому арбітражі».

Петро Єгоров виконує обов’язки ректора Донецького національного університету з липня минулого року. У середині жовтня, під час візиту до Донецька, міністр освіти Дмитро Табачник запевнив, що вибори місцевого ректора пройдуть найближчим часом.

Радіо Свобода надіслало запит з приводу становища у провідному донецькому виші до прес-служби Міністерства освіти, але відповіді наразі не отримало.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG